< Terug naar overzicht

Werkende Belg verdient 3176 euro bruto

Belgische werknemers verdienen gemiddeld 3176 euro bruto per maand. De helft vindt dat ze te hard moeten werken voor wat ze betaald worden.

Dat blijkt uit de resultaten van de Jobat Loonwijzer. De werkende Belg verdient gemiddeld 3176 euro bruto per maand. Het mediaanloon ligt een stukje lager en bedraagt 2824 euro bruto.

De helft van de 30.143 respondenten vindt echter dat hij te hard moet werken voor wat hij betaald wordt. Bij arbeiders is dat zelfs 60%. Ambtenaren en kaderleden zijn het meest tevreden over hun salaris.

De ontevredenheid over het loon duikt snel op. Tijdens het eerste jaar op de arbeidsmarkt is 38% ontevreden over zijn loon, een jaar later stijgt dit percentage al tot 53%. Tijdens de jaren daarna daalt dit percentage amper.

Acht op de tien werknemers kunnen rekenen op een dertiende maand. We hebben gemiddeld 28 betaalde vakantiedagen per jaar en vier extralegale voordelen. De meest voorkomende extra’s zijn maaltijdcheques, hospitalisatie- en groepsverzekeringen en de terugbetaling van het woon-werkverkeer. Een kwart van de respondenten heeft een bedrijfswagen, één op de vijf zegt te kunnen thuiswerken.

Arbeiders verdienen gemiddeld 2338 euro bruto per maand, bedienden 2939 euro, ambtenaren 3415 euro en kaderleden 4118 euro. De best betaalde functies zijn managementjobs, juridische functies en jobs in R&D, engineering, ICT en HR. Onderaan op de ladder bengelt werken in de horeca, als interne sales en als administratieve medewerker.

Masters verdienen bruto gemiddeld 3650 euro per maand, bachelors 3086 euro. Wie alleen een diploma secundair onderwijs heeft, moet tevreden zijn met 2609 euro.

Mannen verdienen nog altijd meer dan vrouwen. Het gemiddelde brutoloon van de mannelijke respondenten bedraagt 3449 euro. Vrouwen zeggen gemiddeld 2842 euro te verdienen.

Jobat Media en marktonderzoeksbureau Ipsos bevroegen dit jaar 30.143 werkende Belgen over hun salaris via een online-enquête. De respondenten (51% man, 49% vrouw) hebben gemiddeld 15 jaar ervaring op de arbeidsmarkt en werken gemiddeld 8 jaar bij hun huidige werkgever. 36% heeft een diploma secundair onderwijs, 43% een bachelor, 23% een master. Zeven op de tien respondenten zijn bediende.

Bron: Jobat

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen