< Terug naar overzicht

Werken voor een uitkering

De Britse conservatieve partij wil het bestaande activeringsbeleid van langdurig werklozen nog strenger maken. Mensen die langer dan twee jaar werkloos zijn, zullen vrijwilligerswerk moeten doen of een opleiding moeten volgen om nog in aanmerking te komen voor een werkloosheidsuitkering.

De voorwaarden om recht te hebben op een werkloosheidsuitkering worden strenger in Groot-Brittannië. In ruil voor hun werkloosheidsuitkering zullen langdurig werklozen (langer dan twee jaar werkloos) vanaf april 2014 klusjes moeten opknappen. Het Verenigd Koninkrijk telt momenteel zo’n 200.000 langdurig werklozen.

Langdurig werkloze Britten hebben keuze uit drie mogelijkheden. Ofwel doen ze 30 uur per week vrijwilligerswerk (zoals straten vegen of helpen in een grootkeuken). Ofwel volgen ze een opleiding, bijvoorbeeld om hun leesvaardigheden te vergroten. Ook werklozen met onderliggende sociale problemen, zoals drugverslaving, zullen een intensieve begeleiding moeten volgen. Een derde optie is zich dagelijks melden op het arbeidsbureau en intensief op zoek gaan naar een job.

Werklozen die de regels overtreden, verliezen de eerste keer hun uitkering gedurende vier weken. De tweede keer verliezen ze hun uitkering gedurende drie maanden.

Het plan stuit op verzet bij vakbonden en werkgevers. Al in 2011 versterkte de Britse overheid haar activeringsbeleid. Sinds dan worden langdurig werklozen gedurende zes maanden verplicht intensief begeleid in hun zoektocht naar werk. Een recente doorlichting van dit plan toonde echter aan dat slechts 10 procent van de langdurig werkzoekenden op die manier aan vaste job geraakte.

Ook werkgevers staan niet te springen om deze langdurig werklozen in dienst te nemen, "omdat de meeste niet echt gemotiveerd zijn."

Bron: BBC/Radio 1

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen