< Terug naar overzicht

Werken tot 70 jaar niet onmogelijk

In 2012 was 8% van de professioneel actieve zelfstandigen ouder dan 65 jaar. Een percentage dat veel hoger ligt dan in de privé- en publieke sector. De gemiddelde leeftijd van deze zelfstandige 65- plussers bedroeg 72 jaar of zeven jaar hoger dan de wettelijke pensioenleeftijd.

Dat blijkt uit een analyse van 63.759 zelfstandigen door HR-dienstenverlener Securex. Van alle zelfstandigen vandaag actief in België is 8% ouder dan 65 jaar. Dit percentage ligt veel hoger dan in de privé- en publieke sector. In de privésector is dit slechts 1% en bij werknemers van de federale overheid is het nog minder, slechts 0,13%.

2% van de actieve zelfstandigen is zelfs tussen de 70 en 74 jaar. 1% is tussen de 75 en de 79 jaar. Er zijn zelfs nog 80-plussers aan het werk.

“Het idee dat werken tot 65 jaar niet haalbaar is, wordt volledig ontkracht door deze zelfstandigen. Zij slagen er wel in om langer aan de slag te blijven. Zelfstandigen halen moeiteloos hun wettelijke pensioenleeftijd. Bij de loontrekkenden is dit een andere zaak”, zegt Hermina Van Coillie, HR-researchexpert bij Securex.

Belgische werknemers in de privé- en publieke sector, daarentegen, geven aan niet te willen werken tot de wettelijke pensioenleeftijd. Hun ideale leeftijd om te stoppen is 60 jaar, al denken velen dat ze zullen moeten werken tot hun 63 jaar.

De redenen waarom zelfstandigen ook na hun 65 jaar blijven werken zijn divers. Vaak staat het opgeven van hun job gelijk aan een interessant en zinvol deel van hun leven opgeven of zijn ze bezorgd om de opvolging. Maar ook het financiële speelt een rol. Niet elke zelfstandige beschikt over voldoende inkomen of pensioen om op 65 jaar te stoppen met werken.

Bron: Securex

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen