< Terug naar overzicht

Werken is therapeutisch voor mensen met chronische pijn

Chronische pijn aan het bewegingsapparaat belemmert veel mensen in hun dagelijkse werkzaamheden. Mensen die desondanks verder werken, ervan hun werk als therapeutisch.

Dat blijkt uit promotie-onderzoek van bewegingswetenschapper Haitze de Vries. Hij verrichtte zijn onderzoek aan het Centrum voor Revalidatie van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

De Vries onderzocht niet waardoor mensen met pijn stoppen met werken, maar juist wat ervoor zorgt dat zij aan het werk blijven. Hij stelt vast dat veel ‘doorwerkers' met chronische pijn hun werk als therapeutisch ervaren: het werk leidt af van de pijn, geeft energie, structuur, sociale contacten en zelfrespect.

De motivatie voor werk, zelfmanagement en het belang dat men toekent aan de pijn zijn belangrijke factoren die doorwerken met chronische pijn mogelijk maken.

Ook concludeert De Vries dat chronische pijn op zichzelf vaak niet de reden is voor arbeidsverzuim, maar dat persoonlijke en omgevingsfactoren veelal een beslissende rol spelen.

Bron: PW Intermediair

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen