< Terug naar overzicht

Werkbaarheid scannen en actieplan uitwerken met werkbaarheidscheque

Vanaf 7 mei kunnen werkgevers een werkbaarheidscheque aankopen bij de Vlaamse overheid. Hiermee kunnen ze de werkbaarheid scannen en op basis daarvan een actieplan op maat uitwerken. De Vlaamse Regering en de sociale partners willen zo een versnelling hoger schakelen voor werkbaar werk.

Eind vorig jaar bereikten de Vlaamse regering en Vlaamse sociale partners een akkoord over een actieplan voor werkbaar werk. De werkbaarheidscheque is een onderdeel hiervan. Het actieplan moet sensibiliseren, enthousiasmeren en inspireren om met concrete maatregelen aan de slag te gaan zodat een echt werkbaarwerkbeleid tastbaar wordt voor iedereen. Inzetten op werkbaar werk is namelijk een win voor zowel werkgevers als werknemers. Werkenden blijven langer en met meer goesting aan de slag. Organisaties kunnen rekenen op meer gedreven, competente en productieve medewerkers.

De werkbaarheidscheque kan vanaf 7 mei 2019 online aangevraagd worden door alle ondernemingen uit de profitsector, zowel eenmanszaken, kleine en middelgrote bedrijven als grote organisaties.

De subsidie bedraagt maximum 10.000 euro per onderneming. Met de werkbaarheidscheque kunnen werkgevers de werkbaarheid binnen de onderneming in kaart brengen, zich laten begeleiden bij het uitvoeren van een scan en het opstellen van een werkbaarheidsplan op maat van de onderneming. Voor kmo’s die hun kmo-portefeuilleplafond bereikt hebben, is er bovendien maximaal 5000 euro extra aan te vragen voor acties rond werkbaar werk.

Sensibiliseren

Daarnaast komt er ook een advertentiecampagne op radio, in treinstations, kranten, tijdschriften en sociale media om werknemers, zelfstandige ondernemers en bedrijven aan te zetten te reflecteren over werkbaar werk. Op www.dewerktest.be kies men een aantal stellingen die van toepassing zijn op zijn werksituatie of op het bedrijf of organisatie waarbij men werkt. Daarna toont de test een aantal sterktes en mogelijke valkuilen en krijgt zes weken lang tips en tools om de werksituatie te verbeteren.

De vernieuwde website www.werkbaarwerk.be geeft meer info, tools en goede voorbeelden die inzicht en inspiratie bieden om aan de slag te gaan. Bij de zeventien deelthema’s is er telkens een ‘train-de-trainer’-luik. Dat is bedoeld voor vormingsmedewerkers en intermediairs die met bedrijfsleiders of leidinggevenden, vakbondsafgevaardigden, HR-verantwoordelijken… over het thema in een vorming of workshop willen werken. Zij vinden hier concrete topics en leervormen over hoe je het thema aanbrengt, inspiratie voor oefeningen en discussie en nuttige documentatie.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen