< Terug naar overzicht

Werk en privé verzoenen is gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer

Werkgever en werknemer hebben een gedeelde verantwoordelijkheid bij het zoeken naar initiatieven die werk en privé beter met elkaar verzoenen. Vandaag ligt de nadruk echter vooral op wat de werkgever kan of moet doen op het vlak van de werkomgeving, maar ook werknemers kunnen zelf heel wat initiatieven nemen om hun persoonlijke balans te verbeteren.

Dat blijkt uit het doctoraat van Sara De Hauw, onderzoekster aan Vlerick Business School. Het ervaren van een goede of slechte balans tussen werk en privé wordt bepaald door de combinatie van werkomgeving binnen het bedrijf, en wat je zelf denkt en doet als werknemer. De Hauw omschrijft balans tussen werk en privé als "de algemene beoordeling van iemand over hoe succesvol hij is binnen de verschillende rollen thuis en op het werk, en hoe tevreden hij daarover is;"

Werkvereisten en steun vanuit het bedrijf
De werkomgeving of het werkklimaat wordt bepaald door twee elementen: de vereisten die gesteld worden aan medewerkers en de steun die medewerkers ervaren vanuit hun werkomgeving.

Anders dan verwacht, hebben werkbelasting en cognitieve vereisten (focus, aandacht of mentale energie nodig voor de uitvoering van de functie) inherent geen impact op het welzijn van de werknemer. Wel is er voor iedereen afzonderlijk een optimaal niveau. Wanneer de vereisten hoger zijn dan dat niveau, ervaren mensen dat als niet meer te overzien en is er een negatieve impact op het welzijn. Wanneer de vereisten omgekeerd te laag zijn, is er onvoldoende uitdaging. Het is dus zeer belangrijk dat bedrijf en werknemer samen via functioneringsgesprekken werken aan het juiste spanningsveld.

Emotionele vereisten (het omgaan met conflicten en klachten) hebben wel een negatieve impact op het welzijn van de medewerkers. Het komt er als bedrijf dus op aan om negatieve emoties rond conflicten en klachten meteen in de kiem te smoren of ervoor te zorgen dat mensen hun gevoelens kunnen ventileren.

Ook steun vanuit de werkomgeving heeft een invloed. Wanneer iemand veel steun ervaart uit de organisatie en collega’s, geeft dat een positief effect op het welzijn en op de balans tussen werk en privé.

De steun van de leidinggevende heeft een indirecte impact. Een leidinggevende kan positief bijdragen tot een goede balans via het creëren van een veilige werkomgeving waarin werknemers zelf meer initiatief nemen om hun balans en welzijn te verbeteren, het creëren van een coöperatieve en leuke werkomgeving die het positief denken van de werknemer stimuleert, alsook het geven van energie.

Zelf touwtjes in handen nemen
Werknemers die ontevreden zijn over het evenwicht tussen werk en privé, beseffen te weinig dat ze zelf ook een aantal touwtjes zelf in handen hebben. Uit het onderzoek blijken twee types van strategieën zeer efficiënt:

  • - Op een positieve en optimistische manier kijken naar de werkvereisten en geloven in verandering. Ook het gebruik van humor kan helpen om de zaken te relativeren.
  • - Zelf initiatief nemen en concrete voorstellen doen om de situatie te veranderen.

Tot slot kan het ook helpen om even stil te staan en na te denken over wat je echt wil, zowel qua werk als privé. Wat zijn je doelen? Wat wil je bereiken? Welke keuzes ga je daarvoor maken?

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen