< Terug naar overzicht

Werk & Leven: Gentse proffen bundelen krachten en vragen het aan u

Aan de Universiteit Gent doen ongeveer 25 professoren en een veelvoud assistenten onderzoek naar werk en de arbeidsmarkt. Zij bundelen nu hun krachten en hersenen en doen een beroep op uw welwillende medewerking.

Het gaat onder meer over psychologen Frederik Anseel, Wouter Duyck, Filip De Fruyt en Eva Derous, econoom Stijn Baert, socioloog Piet Bracke of gezondheidswetenschappers Els Clays, Lutgart Braeckman en Lieven Annemans. Ze komen uit zes faculteiten en tien vakgroepen.

In het verleden was er al af en toe sprake van een samenwerking, maar gestructureerd verliep dat niet. Onderwerpen zoals burn-out, robotisering, discriminatie en andere vragen nochtans om een interdisciplinaire blik.
Dat wordt anders vanaf 2021. De Universiteit Gent koos ‘werk en arbeidsmarkt’ uit als één van de tien onderwerpen voor een ‘interdisciplinair onderzoekconsortium’. De professoren die focussen op werk en arbeidsmarkt zullen over faculteiten en vakgroepen heen nauwer samenwerken om met de arbeidsmarkt en HRM gerelateerde uitdagingen aan te pakken. “Ze slaan bruggen naar elkaar maar ook naar de buitenwereld. Ze willen de resultaten van het onderzoek rond werk en arbeidsmarkt veel krachtiger en samen naar buiten brengen”, klinkt het.

Daarvoor kloppen ze ook bij u aan. Om ervoor te zorgen dat de onderzoeksresultaten beantwoorden aan de specifieke vragen van de buitenwereld, krijgt iedereen de kans om het onderzoek mee vorm te geven.

In een grootschalige enquête worden vier groepen aan de tand gevoeld:

  • beleidmakers en hun medewerkers op alle niveaus
  • middenveldorganisaties zoals vakbonden, werkgevers en geïnteresseerde vzw’s
  • arbeidsmarktprofessionals zoals HR-medewerkers en werknemers van de VDAB
  • de burger en de media.

Van welke arbeidsmarktthema’s ligt u wakker? Pensioenen? Werkloosheidsuitkeringen? Burn-out? Welzijn op het werk? Discriminatie? Ziekteverzuim? Motivatie van werknemers? Op welke arbeidsmarktvragen wil u precies een antwoord hebben? Dat willen de proffen weten.

Daarnaast ondervragen ze de deelnemers aan de enquête over het draagvlak voor arbeidsmarkthervormingen die de Vlaamse en federale overheid plannen en de mate waarin de coronacrisis hun kijk op de arbeidsmarkt veranderde.

Meewerken aan de enquête kan via deze link. HR Square beveelt dat warm aan en zal de resultaten op de voet volgen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen