< Terug naar overzicht

Welzijn werknemers tijdens lockdown fors toegenomen

In het coronajaar 2020 ervoeren werknemers diverse verbeteringen in hun welzijn. Vooral het vele thuiswerken waardoor werk en privé beter in evenwicht kon worden gebracht, zorgde voor gelukkigere werknemers. Dit blijkt uit de Nederlandse Sectorale Welzijnsmonitor van ABN Amro, uitgevoerd onder 2.000 werknemers in 17 sectoren.

Uit het rapport leert dat het welzijn vorig jaar met 12 procent is gegroeid. De verbeteringen zaten vooral in het feit dat ouders dichter bij hun kinderen waren, men tussendoor kon sporten in plaats van ’s avonds en de reistijd voor andere zaken kon worden benut.

Maar niet alleen het evenwicht werk-privé is erop vooruitgegaan, ook kon men autonomer werken en werden werknemers minder blootgesteld aan pesten en (seksuele) intimidatie.

De agrarische sector, de bouw en de zorg maakten de grootste welzijnsgroei door. In de bouw, bijvoorbeeld, voelden werknemers zich veiliger dan voor het coronajaar door de vele restricties waardoor de kans op ongelukken flink kleiner werd.

Ook de werknemers in de vorig jaar goeddeels gesloten sector vrijetijd ervoeren een verhoogd welzijn. Dat kan worden verklaard doordat de werknemers in deze branche meer inspraak hebben gekregen op de volgorde van hun werkzaamheden en hun werktempo. Ook waren er minder ongelukken omdat er minder werd gewerkt.

Op het vlak van persoonlijke ontwikkeling deden bijna alle sectoren het beter. De retail is echter de hekkensluiter.

De coronapandemie heeft dus veel bestaande pijnpunten blootgelegd: pestgedrag, intimidatie, ongewenste seksuele aandacht, veiligheid. Maar omdat de pijnpunten per werkgever verschillen, is het van belang goed te luisteren naar waar werknemers tegenaan lopen.

Bron: hrpraktijk.nl

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen