< Terug naar overzicht

Welke uitdagingen brengt de Brexit mee voor HR-professionals?

Een op drie bedrijven in het Verenigd Koninkrijk en Europa vreest dat ze niet over de juiste vaardigheden te beschikken om de Brexit op te vangen. Meer dan zes op tien verwacht dan ook dat de Brexit moeilijkheden zal opleveren.

De nakende Brexit eind maart zorgt bij veel bedrijven voor onzekerheid. Zo blijkt uit een onafhankelijk online onderzoek in opdracht van SD Worx bij 1000 HR- en payrollprofessionals in zeven Europese landen, allen met beslissingsbevoegdheid op het vlak van payroll. Het onderzoek werd uitgevoerd in België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Nederland, en het VK tussen november en december 2018. Het merendeel van de respondenten vreest moeilijkheden om zich concreet voor te bereien: 63 procent gelooft dat het moeilijk wordt, 18 procent is zelfs van oordeel dat het zeer lastig wordt.

Daarbovenop vrezen de respondenten vooral dat ze in huis niet over de nodige skills beschikken om de veranderingen door te voeren die met de Brexit gepaard gaan. Om dat tekort aan te pakken, zal bijna tweederde extern talent inhuren of intern trainen. De overige 36 procent heeft geen plannen om een oplossing te vinden op dit gebied, of weet niet hoe het gebrek aan vaardigheden op te lossen.

Zes op tien beschikt vandaag niet over voldoende vaardigheden in tax & legal en overweegt hiervoor extern advies in te winnen. Naast een gebrek aan juridische expertise is een derde niet op de hoogte van de gevolgen op het vlak van tewerkstelling en fiscaliteit. Nog een derde zegt niet over die juiste vaardigheden te beschikken om zich aan te passen inzake HR en payroll of twijfelt er sterk aan.

Uitdagingen

Er zijn duidelijke redenen waarom bedrijven denken dat het proces niet vlot zal verlopen. Uit het rapport blijkt dat sommige organisaties zich niet bewust zijn van de impact die de Brexit zal hebben op hun medewerkers. Zo weet bijvoorbeeld 28 procent van de respondenten niet hoeveel van hun werknemers in de EU werken en 26 procent van de Europese organisaties weet niet hoeveel werknemers ze in het Verenigd Koninkrijk hebben.

Ook de werkgelegenheid zal invloed ondervinden: bijna zeven op tien respondenten (69 procent) zeggen dat hun Britse/Europese aanwervingsplannen door de Brexit zullen worden beïnvloed. Meer dan een derde van de respondenten is niet zeker hoe hun werknemerscontracten moeten worden gewijzigd na de Brexit (35 procent) en een derde (32 procent) zal meer personeel in Europa aanwerven.

Wat de voorbereiding op de Brexit betreft, zijn de grootste uitdagingen het begrijpen van de veranderende wetgeving (44 procent), het verhuizen van personeel en/of hoofdkantoor (35 procent) en het vinden van interne vaardigheden om de veranderingen te beheren (29 procent). Bovendien denkt 39 procent van de respondenten dat de Brexit een negatieve impact zal hebben op hun HR- en payrollafdeling.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen