< Terug naar overzicht

Welke rol kan Joe Biden spelen bij HR in de States?

Biden-HR en Trump-HR zal fundamenteel verschillend zijn voor uw collega’s over de Grote Plas. Tenminste, als de Democraten begin 2021 twee zetels winnen voor de senaat in Georgia. Gebeurt dat niet, dan kunnen de Republikeinen zeer veel tegenhouden of vertragen. De weddenschappen zijn open, altijd trouwens in de US. De Society for Human Resources Management (SHRM) maakte een stand van zaken op. Als Biden en Kamala Harris hun slag thuishalen, komen de US wat dichter bij de EU op ons terrein. Een korte samenvatting voor de geïnteresseerden.

Gezondheidsverzekering

Zeer belangrijk in de VS. Wie geen verzekering heeft op zijn werk, heeft er geen. Tenzij privé of via de Affordable Care Act (ACA, beter bekend als of Obamacare). Bedrijven met 50 of meer FTE-werknemers zullen moeten meedoen. Werknemers zouden echter ook kunnen kiezen voor een publieke verzekering zoals Medicare (voor 65+). Het belangrijkste is echter dat Biden een alternatief – niet privé, maar publiek ondersteund – systeem wil invoeren, met keuzemogelijkheid. Uitdaging voor HR: kiezen voor een maximale bedrijfsverzekering of een minimale.

Betaald verlof

Tot twaalf weken voor familiaal of medisch gebonden verlof. Bij ons verschieten wij daar niet van, maar over de Plas wel. Het gaat over ernstige gezondheidsproblemen, zwangerschap en herstel, geboorte of adoptie, sommige zorg. Toepasselijk voor alle bedrijven, groot en klein. Eventueel met loonverlies, maar ook toegankelijk voor deeltijdsen, flexibele werknemers en zelfs zelfstandigen. SHRM steunt dit perspectief en roept de werkgevers op zelf de koe bij de horens te vatten, liever dan te verdrinken in een moeras van federale, statelijke en lokale wetten.

Arbeidsrelaties

Dit is misschien het belangrijkste domein. Protecting the Right to Organize heet de wet waar Biden voor gaat. Die zou het arbeidsrecht substantieel veranderen. Zij zou het moeilijker maken medewerkers te classificeren als ‘onafhankelijke onderaannemers’ en de definitie van ‘gezamenlijke werkgever’ uitbreiden. De nieuwe president zou het ook gemakkelijker maken dat vakbonden zich kunnen organiseren en werknemers kunnen lid worden. Werkgevers die de wetten overtreden zullen crimineel aangeklaagd kunnen worden. Op dit vlak is SHRM niet tegen het idee, wel tegen het wetsontwerp.

Wordt vervolgd.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen