< Terug naar overzicht

Welke maatregelen op de werkvloer nemen tijdens de ramadan?

Van 18 juni tot en met 17 juli vindt dit jaar de ramadan plaats. Gedurende deze vastenmaand mogen moslims niet eten en drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Dit heeft ongetwijfeld enkele gevolgen op de werkvloer, maar hoe speel je daar best op in?

Ondanks het gegeven dat moslims de hele dag niet eten of drinken tijdens de ramadan, merken veel werkgevers hier weinig van. Heel wat moslims zien het immers als een uitdaging om hun werkgever niet te laten merken dat ze meedoen aan de ramadan. Een reden hiervoor is dat ze willen lijden, echt in gedachten zijn bij de mensen die ook niet kunnen eten en drinken.

Geen specifiek ramadanbeleid

De meeste bedrijven hebben dan ook geen specifiek beleid voor medewerkers die deelnemen aan de ramadan. Zelfs bij DHB, een Turkse bank in Nederland, is er geen reglement voor. Van de 70% medewerkers van Turkse origine doet om te beginnen al niet iedereen mee met het vasten en de anderen vinden het iets persoonlijks waarmee verder geen rekening gehouden moet worden. De bank is ook in Nederland opgericht, dus houdt het zich aan de Nederlandse feestdagen, hoewel de vastende personeelsleden wel vrij mogen nemen voor het Suikerfeest als zij dat willen. Bovendien laten de managers het vastende personeel vaak iets sneller naar huis vertrekken aangezien deze tijdens de lunchpauze gewoon doorwerken.

Diverse feestdagen

Ondanks het feit dat er binnen de grote cao's nog niets is opgenomen over de feestdagen van niet-christelijke religies, zijn er in Nederland wel al enkele kleinere cao's waarin een 'à la carte'-systeem is opgenomen. Dit systeem lijkt de oplossing voor de toenemende diversiteit op de arbeidsmarkt: de werkgever geeft een aantal dagen die mensen vrij kunnen opnemen.

Het verzekeringsbedrijf Achmea heeft een dergelijke cao. Hierin is een diversiteitsdag opgenomen om mensen met een niet-christelijke geloofsovertuiging de gelegenheid te geven toch een vrije dag op te nemen tijdens een feestdag uit hun cultuur. Deze kan dan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het Suikerfeest of het Chinese nieuwjaar.

Bron: P&O Actueel (penoactueel.nl)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen