< Terug naar overzicht

Welk effect heeft de natuur op het risico voor een burn-out?

De Universiteit Hasselt en de provincie Limburg zijn gestart met een onderzoeksproject dat dit moet uitzoeken. Bestaan er natuurgebaseerde oplossingen voor werkgerelateerde stressaandoeningen?

Welk effect heeft de natuur op het risico voor een burn-out? Zijn werknemers minder vatbaar voor werkgerelateerde stress wanneer ze tijdens de werkuren kunnen deelnemen aan natuurwandelingen en workshops? Wat is het economische effect hiervan voor het bedrijf, zijn werknemers dan ook productiever? Het zijn enkele vragen waar dit onderzoek van de provincie Limburg en de UHasselt een antwoord op wil bieden. “Met dit project willen we de symptomen van mentale vermoeidheid en stressgerelateerde aandoeningen (burn-out) bij werknemers reduceren door natuurgebaseerde activiteiten tijdens de werkuren aan te bieden”, vertelt Michelle Plusquin van het Centrum voor Milieukunde (CMK, UHasselt).

Een vijftigtal personeelsleden van de Provincie Limburg neemt deel aan het project en wordt opgevolgd door het CMK. De ene helft fungeert als controlegroep, de andere helft neemt in groepjes van acht personen deel aan activiteiten zoals een kruiden-en zintuigenwandeling en aan twee creatieve workshops waarin ze met natuurproducten aan de slag gaan. Voor de activiteit van start gaat, is er ook altijd een half uur stresspreventie onder begeleiding van een psycholoog.

De link tussen het deelnemen aan natuuractiviteiten en diverse indicatoren van welzijn worden onderzocht aan de hand van een vragenlijst die het persoonlijk stressniveau, het mentale en het emotionele welzijn meet. Daarnaast gebeuren er ook objectieve metingen van stress en welzijn.

Deze gerandomiseerde gecontroleerde studie zal worden geëvalueerd op basis van een verwachte verhoging van het welzijn. Daarnaast peilt de studie ook naar de economische effecten: zijn werknemers productiever na het deelnemen aan deze activiteiten? “Het project zal de effectiviteit van natuurgebaseerde oplossingen voor de preventie van werkgerelateerde stress-symptomen analyseren”, zegt Silvie Daniels van CMK.

Bron: UHasselt

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen