< Terug naar overzicht

Weinig nacht- en weekendwerk in Vlaanderen

Vlamingen werken minder flexibel dan de andere Europeanen. Met avond-, nacht- en weekendwerk scoren we opvallend ver onder het Europese gemiddelde.

Tussen 2000 en 2013 is het aandeel van avond- en nachtwerk sterk gedaald, zowel in Vlaanderen als in de rest van de ‘oude’ Europese Unie (de vroegere EU met 15 lidstaten), terwijl het weekendwerk overal toegenomen is. Dat blijkt uit een studie van het Leuvense onderzoeksinstituut Steunpunt WSE, waarin vooral opvalt hoe weinig Vlaamse loontrekkenden avond-, nacht- en weekendwerk doen in vergelijking met de ‘buurlanden’. 

Avondwerk

Welgeteld 8,6% van de werknemers in Vlaanderen doet avondwerk, tegenover een gemiddelde van 16,3% in de EU-15. In 2000 werkte nog 12% van de Vlaamse en ruim 17% van de Europese loontrekkenden op regelmatige basis ’s avonds.

Nachtwerk 

In het nachtwerk zien we een gelijkaardige evolutie: amper 2,9% van de Vlaamse werknemers werkt regelmatig ’s nachts tegenover zo’n 7% in de EU-15. In 2000 was dat nog 4,8% in Vlaanderen en bijna 9% in de EU-15.

Ploegenarbeid

Die cijfers geven al aan dat er ongetwijfeld ook heel wat minder ploegenwerk gebeurt in Vlaanderen dan in de ‘buurlanden’. Precies 8% van de Vlaamse werknemers werkt in ploegen, tegenover bijna 16% in de EU-15. In de EU nam ploegenarbeid zelfs toe. In 2000 lag dat immers op nagenoeg 15% (tegenover 10,6% in Vlaanderen toen, waar het dan weer wel duidelijk daalde).

Zaterdagwerk

Overal is er een toename van zaterdagwerk: van 12,3% naar 16,2% in Vlaanderen, en van een ruime 23% naar 25,1% in de EU-15. Een kwart van de Europese werknemers werkt dus op regelmatige basis op zaterdag.

Zondagwerk 

Op zondag werken ook steeds meer werknemers. In Vlaanderen steeg dat aandeel van 7,1% in 2000 naar 9,4% in 2013. In de EU-15 steeg het van 10% naar 14%. Vooral de uitbreiding van de gezondheidszorg, de maatschappelijke dienstverlening (zoals bejaardenzorg) en de openingstijden van de winkels doen het weekendwerk groeien.

Tijdelijk werk

Steunpunt WSE vergeleek ook het aantal werknemers met een tijdelijke arbeidsovereenkomst (zowel uitzendwerk als arbeidscontracten van bepaalde duur). In 2013 telde het onderzoek ongeveer 154.000 tijdelijke werknemers in Vlaanderen, goed voor 6,6% van de arbeidsbevolking. In de EU-15 gaat het om meer dan het dubbele aandeel: 13,8%. Is Vlaanderen dan toch niet zo flexibel?

Bron: De Standaard (standaard.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen