< Terug naar overzicht

Weinig kansen op arbeidsmarkt voor ongekwalificeerde schoolverlaters

Bijna 9000 schoolverlaters komen zonder kwalificatie op de arbeidsmarkt. Hun toekomst op de arbeidsmarkt oogt somber. De kans om na een jaar nog steeds werkzoekend te zijn is drie maal groter voor wie zonder kwalificatie het beroepsonderwijs verlaat en dubbel zo hoog voor wie zonder kwalificatie het technisch onderwijs verlaat.

Dat ontcijferde de VDAB in ‘Papier Hier!’. De VDAB analyseerde de gegevens over schoolverlaters die hun eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten tussen 2001 en 2012. Daarbij valt op dat veel van deze leerlingen de arbeidsmarkt betreden zonder een kwalificatie.

 

8988 schoolverlaters betreden de arbeidsmarkt zonder kwalificatie. 2644 of 29 procent van de schoolverlaters behaalden zelfs geen studiegetuigschrift van de tweede graad secundair onderwijs. Het merendeel haakt af in het zicht van de eindmeet: 6344 schoolverlaters heeft een getuigschrift van de tweede graad secundair onderwijs.

 

In het algemeen secundair onderwijs zijn er 709 leerlingen die schoolbanken vroegtijdig verlaten, in het kunstsecundair onderwijs 138. In haar analyse concentreert de VDAB zich op vroegtijdige schoolverlaters uit het technisch- en beroeps secundair onderwijs, respectievelijk 1559 en 3938 vroegtijdige schoolverlaters.

 

Ongekwalificeerd de school verlaten, is vooral een mannenzaak. In alle studieniveaus ligt het aantal ongekwalificeerde schoolverlaters hoger bij de mannen dan bij de vrouwen.

 

Beroepsonderwijs

In het beroepsonderwijs is de kans om na een jaar nog steeds werkzoekend te zijn globaal drie maal hoger voor wie zonder kwalificatie de school verlaat. Over alle studierichtingen heen is gemiddeld 31,4 procent van de ongekwalificeerde schoolverlaters na een jaar nog steeds werkzoekenden. Bij gekwalificeerde schoolverlaters is dat gemiddeld 11,3 procent.

 

Zeven studiegebieden bieden een betere aansluiting op de arbeidsmarkt dan gemiddeld voor wie een kwalificatie behaalde: personenzorg, koeling en warmte, voeding, mechanica-elektriciteit, bouw, hout en auto.

 

In de personenzorg is het verschil tussen gekwalificeerde en ongekwalificeerde het grootst: 6,7 procent van de gekwalificeerde schoolverlaters is na een jaar nog werkloos, bij de ongekwalificeerde schoolverlaters is dit 35,4 procent. Ook in studierichtingen zoals voeding en mechanica-elektriciteit is het verschil tussen gekwalificeerde en ongekwalificeerde schoolverlaters groot.

Bron: De Redactie www.vdab.be

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen