< Terug naar overzicht

Weinig dossiers over leeftijdsdiscriminatie

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding opende vorig jaar 86 dossiers over eventuele leeftijdsdiscriminatie. De helft ervan had te maken met werk (vooral met klachten bij werving en selectie).

Terwijl er in enquĂȘtes en studies melding gemaakt wordt van heel wat discriminatie op basis van leeftijd, ontvangt het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) slechts weinig meldingen erover. De meest voorkomende meldingen gaan over racisme. Dat waren er vorig jaar ongeveer 1200. De tweede meest voorkomende melding gaat over discriminatie op basis van een handicap.

Er kwamen beduidend minder meldingen binnen over mogelijk ongeoorloofd leeftijdsonderscheid, in totaal zo'n 120. Voor 86 ervan opende het centrum een dossier. Ter vergelijking: in 2007 (het jaar van de Antidiscriminatiewet) waren er 124 meldingen, in 2008 waren er dat 105.

Zowat de helft van de meldingen heeft te maken met het werk. 45-plussers klagen vooral over mogelijk ongeoorloofd leeftijdsonderscheid bij werving en selectie.

Het CGKR wijst erop dat het niet altijd makkelijk is om te oordelen of leeftijdsonderscheid al dan niet te rechtvaardigen is. Wat te doen, bijvoorbeeld, met een vacature voor een brandweervrijwilliger die jonger moet zijn dan 40 jaar? Blijkbaar gaat de werver ervan uit dat kandidaten anders al gauw niet meer fit genoeg zijn. Op advies van het CGKR werd de leeftijdslimiet geschrapt uit de vacature. De fysieke conditie kan immers individueel getest worden. Daar hoeft geen leeftijd opgeplakt te worden.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen