< Terug naar overzicht

Week van de Mobiliteit: wat zijn duurzame oplossingen?

De Week van de Mobiliteit (16 - 22 september 2016) is een warme oproep doorheen Europa om de auto links te laten staan en om alternatieven aan te wenden om zich duurzaam te verplaatsen in en naar de stad. Belgiƫ zal in de toekomst nog harder geconfronteerd worden met structurele uitdagingen zoals een verzadigd wegennetwerk. Voor werkgevers is het dan ook van cruciaal belang creatief om te springen met mobiliteitsoplossingen.

De bedrijfsfiets

Komt uw werknemer met de fiets naar het werk, let dan op welke fiets hij of zij gebruikt. Stelt u e-bikes ter beschikking? Dan laat het onderscheid zich voelen. Bij de snelle e-bikes of ‘speed pedelecs’ zal er immers geen volledige vrijstelling van het voordeel zijn voor de werknemer. Zelfs niet als hij of zij de fiets enkel en alleen voor de verplaatsing woonplaats-werk gebruikt. Een ‘speed pedelec’ is een elektrische fiets die autonoom kan rijden, een vermogen heeft tot 4000 Watt en die een maximale snelheid kan behalen van 45 km/u. Sinds kort wordt de ‘speed pedelec’ beschouwd als bromfiets. De ‘gewone’ e-bike daarentegen voldoet wel aan de nodige vereisten.

En de kostenaftrek? Motiveert u uw werknemers om met de fiets naar het werk te komen, dan kan u voor de gemaakte kosten genieten van een verhoogde kostenaftrek tot 120 procent. Voor bromfietsen (en dus ‘speed pedelecs’) kan u de kosten slechts aftrekken tot 100 procent.

Indien uw werknemer met de fiets naar het werk komt, kan (of moet) u een fietsvergoeding betalen die vrijgesteld is van parafiscale inhoudingen indien ze niet meer bedraagt dan 0,22 euro per kilometer. Aangezien de ‘speed pedelecs’ gekwalificeerd worden als bromfiets, is de toekenning van een vrijgestelde fietsvergoeding echter niet meer mogelijk.

De elektrische bedrijfswagen

Elektrische wagens hebben geen CO2-uitstoot. Dit maakt dat de CO2-bijdrage niet toepasbaar is. U zal echter niet volledig kunnen ontsnappen aan deze bijdrage. Deze wordt in ieder geval beperkt tot het forfaitair bedrag van 25,55 euro per maand in 2016.

Een ander belangrijk voordeel is de kostenaftrek. Elektrische wagens zijn namelijk aftrekbaar tegen 120 procent en de elektriciteit gebruikt voor het herladen van de wagen tegen 75 procent. Men moet uiteraard rekening houden met het aanbod van betaalbare elektrische wagens. De meeste gekende modellen kosten vaak meer dan 100.000 euro. Toch ontwikkelen of bieden de fabrikanten reeds betaalbare modellen aan, die u kunnen overtuigen om te kiezen voor een ecologisch voertuig.

Openbaar vervoer

Het gebruik van het openbaar vervoer voor het woon-werkverkeer wordt aangemoedigd, ook op fiscaal vlak. De (terug)betaling van het abonnement van uw werknemers is voor hen een vrijgesteld voordeel. U kan de kosten die u daarvoor maakt voor 100 procent aftrekken als beroepskosten. Voor uw werknemers die met de trein komen, kan u kiezen voor een ‘derdebetalersregeling’ met de NMBS. Dit betekent dat u slechts 80 procent van de kosten van het abonnement betaalt, de overige 20 procent wordt betaald door de overheid.

Bron: Acerta (acerta.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen