< Terug naar overzicht

Wat met de bedrijfswagen tijdens schorsing van de arbeidsovereenkomst?

Mijn werknemer heeft een bedrijfswagen ter beschikking. Hij mag deze ook gratis gebruiken voor de verplaatsing woonplaats-werkplaats en voor andere privé-verplaatsingen. Mag ik hem vragen om de bedrijfswagen binnen te brengen indien de uitvoering van de arbeidsovereenkomst geschorst is?

“Indien uw werknemer de bedrijfswagen privé mag gebruiken, maakt dit privé-gebruik voor hem een voordeel in natura uit. Tenminste, indien hij voor dit privé-gebruik niet de volledige kostprijs terugbetaalt. Het voordeel waarvan hij geniet moet in de arbeidsovereenkomst geschat worden.

Dit alles heeft tot gevolg dat de werknemer voort van het voordeel moet kunnen genieten in de gevallen dat u als werkgever het loon moet verder betalen tijdens een periode van schorsing van de arbeidsovereenkomst.

Zo zal de werknemer de wagen moeten kunnen gebruiken op feestdagen, tijdens een periode van arbeidsongeschiktheid wegens ziekte of ongeval waarvoor u als werkgever gewaarborgd loon moet betalen, tijdens de vakantieperiodes (voor bedienden) enz.

Dit betekent echter niet dat u het privé-gebruik niet zou kunnen beperken. Zo kan bijvoorbeeld het gebruik van de bedrijfswagen in het buitenland aan banden gelegd worden of kan het aantal privé-kilometers dat de werknemer gratis mag afleggen begrensd worden op maandbasis of jaarbasis.

Tijdens periodes van schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst zonder loonbehoud heeft uw werknemer in principe geen recht op het verdere gebruik van de bedrijfswagen. Denk hierbij aan een periode van ouderschapsverlof of ziekte na de periode van gewaarborgd loon. Merk op: indien uw werknemer tijdens deze periodes toch de bedrijfswagen mag gebruiken, dan kan hij hieraan rechten ontlenen (op basis van het gebruik). Daardoor wordt het later moeilijker om de bedrijfswagen op te vorderen tijdens een nieuwe schorsingsperiode zonder loonbehoud.

Zorg ervoor dat u uw werknemer een car policy voorlegt die de grenzen van het privé-gebruik van een firmawagen tijdens schorsingsperiodes bepaalt. U kunt hierin ondermeer opnemen dat een verder gebruik tijdens niet-bezoldigde schorsingsperiodes een vrijgevigheid is en geen toekomstige rechten doet ontstaan.Wekelijks serveert HR Square u praktisch advies, in samenwerking met Acerta Consult. Leg ons gelijk welk vraagstuk voor met betrekking tot arbeidsrelaties, personeelsbeleid of sociaaljuridische kwesties en wij zoeken het antwoord. Uw naam wordt niet vermeld in onze publicaties en wordt niet doorgespeeld aan onze adviserende partners. Mail naar info@hrsquare.be

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen