< Terug naar overzicht

Wat levert uw HR-afdeling op?

Wat draagt uw afdeling bij aan de organisatiestrategie? Wat zijn de baten én de kosten van het HR-beleid? Zeker in economisch mindere tijden moet de HR-afdeling zich verantwoorden over het functioneren van haar afdeling en haar bijdrage aan de resultaten. En voor heel wat HR-professionals blijft dat een lastige opgave.

De druk van het management om aan te tonen in welke mate de HR-afdeling een bijdrage levert, stijgt. HR-beleid moet dus meer dan ooit effectief en met data te onderbouwen zijn, zodat de resultaten gemeten kunnen worden.

HR-analytics als hulpmiddel

Het optekenen van de kengetallen voor verzuim lukt voor de meeste HR-afdelingen nog wel, maar het onderbouwen van investeringen en het bedenken van scenario’s voor strategische personeelsplanning zijn een ander verhaal. Daar hebben HR-afdelingen die gebruikmaken van HR-analytics heel wat minder moeilijkheden en dus een enorm strategisch voordeel.

HR-analytics-afdelingen slagen er dan ook veel makkelijker in hun kritische rol in de organisatie te benadrukken. Bedrijven als Google, Facebook en Starbucks nemen hierin het voortouw en zijn mede hierdoor zo succesvol.

Meeste HR-afdelingen moeten nog véél stappen zetten

Uit internationaal onderzoek in 2013 bleek al dat maar liefst 85% van de bedrijven er niet in slaagt de invloed van HR op de organisatie aan te tonen. Het komt er voor die HR-afdelingen op aan om het management te overtuigen om tijd en geld vrij te maken, zodat HR een analytics-beleid kan invoeren. Het doel is dus het belang van HR-analytics te kunnen aanduiden, daarom enkele tips:

  • Voer eerst een kleinschalig onderzoek uit.
  • Maak de resultaten visueel aantrekkelijk en overtuigend.
  • Zorg voor sterke en duidelijke conclusies waarop de organisatie actie kan ondernemen.
  • Verkoop je boodschap goed: het gaat niet alleen om een goede analyse, uw onderzoek heeft ook een stuk interne marketing nodig om uw doel te volbrengen en de analytics binnen te halen.

Bron: P&O Actueel (penoactueel.nl)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen