< Terug naar overzicht

Wat is sociaal overleg? De FOD Werkgelegenheid legt het uit in de scholen

Het is een essentieel onderdeel van HRM, maar voor velen is het sociaal overleg een grote onbekende. Wat is dat nu eigenlijk? Waarvoor dient een collectieve arbeidsovereenkomst? De FOD Werkgelegenheid trekt met de Federal Truck de boer op om leerlingen uit de laatste jaren BSO en TSO te informeren over sociale dialoog.

Op 5 december 1968 ondertekende de koning de wettelijke basis voor de oprichting van de paritaire comités en het belangrijkste product dat uit dit overleg voortkomt: de collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's). Het sociaal overleg, of de collectieve arbeidsbetrekkingen tussen werkgevers- en werknemersorganisaties, is sterk ontwikkeld in België. Het vormt één van de fundamenten van ons sociaaleconomisch systeem.

Het Belgisch model steunt op het begrip representatieve organisatie en is gestructureerd op verschillende niveaus. Collectieve onderhandelingen hebben in België een grote praktische weerslag op het dagdagelijks leven van werknemers en werkgevers. Goede collectieve arbeidsverhoudingen dragen bij tot de bevordering van de arbeidskwaliteit en tot het voorkomen en het oplossen van conflicten.

De FOD Werkgelegenheid zal in de komende maanden meer dan 1000 leerlingen in 15 scholen doorheen heel België in contact brengen met de fundamenten van het sociaal overleg. Wie weet, levert het binnen enkele jaren jonge talenten op die in onze HR-teams uit overtuiging en interesse ervoor kiezen om zich te verdiepen in de sociale dialoog...

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen