< Terug naar overzicht

Wat betekent de Brexit voor HR?

De meerderheid van de Britten besloot vorige week de Europese Unie te verlaten. Ook al kon je het nooit een gelukkig huwelijk noemen, de scheiding komt toch als een grote verrassing. Nu de eerste emoties achter de rug zijn, blijft de grote vraag: wat nu? Wat is de impact op HR?

Niemand weet precies wat er nu gaat gebeuren. Het is een gebeurtenis zonder precedent: nog nooit heeft een land de EU verlaten. Toch zijn er wel wat dingen over te zeggen. Het Britse kwaliteitsblad HR Magazine UK doet alvast een poging om ons een blik op de toekomst te geven.

Onvoorbereid

Rita Trehan, voormalig CHRO bij Honeywell en AES Corporation, vertelt aan het Britse blad dat maar weinig bedrijven een plan hebben gemaakt voor het geval de UK de EU écht zou verlaten: “De Brexit heeft enorme gevolgen voor bedrijven, en dus ook voor HR-teams. Ik weet dat de overgrote meerderheid van de ondernemingen geen voorbereidingen heeft getroffen voor deze mogelijkheid. Ik denk dat er heel wat HR-professionals zijn die in zichzelf denken: ‘Had ik het management maar eerder en harder gepusht om na te denken over de personele gevolgen van een Brexit’.”

Trehan raadt organisaties daarom aan om het personeel te melden dat het de komende weken gewoon 'business as usual' wordt, en dat het management alles onder controle heeft. Daarnaast bereidt de HR-afdeling zich best voor op een stortvloed aan informatie (onder andere van de overheid) die er de komende weken zal aankomen.

Arbeidsrecht: continuïteit?

De grootste gevolgen zullen plaatsgrijpen binnen het arbeidsrecht. Charles Rae, partner bij Shoosmiths, stelt dat de overheid bij de Brexit moet besluiten of ze wetgeving rondom arbeid moet intrekken of herzien. “Van veel Europese wetten is onduidelijk of Groot-Brittannië ze wil behouden. Het gaat dan bijvoorbeeld om wetten rondom antidiscriminatie en werktijden. Toch zullen de veranderingen niet heel groot zijn: de regering moet wel gek zijn om algemeen geaccepteerde regels plots terug te draaien.”

Strengere migratie?

Voor werknemers die van buiten de EU komen, kent Groot-Brittannië al een streng toelatingssysteem. Jonathan Beech, gespecialiseerd in migratie, zegt daarover: “In dat selectieproces wordt gekeken naar een paar dingen: kan iemand anders in de UK misschien die functie vervullen en hoe hoog is iemand opgeleid? Voor EU-onderdanen geldt het vrije verkeer van personen. Maar wanneer we de EU verlaten, is de verwachting dat de eisen voor EU-onderdanen ook hoger worden. Dat kan betekenen dat Britse bedrijven die gebruik maken van Europeanen, die functies straks veel moeilijker ingevuld krijgen.”

Ook het omgekeerde wordt verwacht. Europese bedrijven zullen minder makkelijk aan Britten geraken, omdat de toelatingsregels om de EU binnen te komen, worden aangescherpt.

Bron: P&O Actueel (penoactueel.nl) en HR Magazine UK (hrmagazine.co.uk)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen