< Terug naar overzicht

Wat betekent de Brexit-deal voor HR in het VK en de EU?

Theoretisch zijn de Britten weer hun eigen baas en dat geldt ook voor arbeidsrechtelijk en HR-gebonden beleid. Wat kunnen we ons daar bij voorstellen? Komt er oneerlijke concurrentie op het vlak van lonen en arbeidsvoorwaarden? Hoe moeilijk wordt het om werknemers hier te ontvangen of naar ginder uit te sturen? Of wordt het much ado about nothing?

Volgens de Brexit-deal krijgt het Verenigd Koninkrijk de mogelijkheid om van Europese wetgeving afgeleide werknemersrechten te wijzigen. Niets wijst er echter op dat dit snel zal gebeuren. De regering gaf geen signalen in die richting (begrijpelijk gezien de penibele politiek-economische situatie) en de meerderheid van de werkgevers is best tevreden met een status quo. Zij vinden dat het VK het goede evenwicht heeft gevonden inzake Europees geïnspireerde werknemersrechten. Toch zouden sommigen de directieven voor arbeidsduur en tijdelijke werknemers willen ‘herzien’. Klein probleempje: de deal zegt ook dat ‘wijzigingen’ in de arbeidsregels geen ‘verslechteringen’ mogen zijn. Of dat zou een negatief gevolg hebben op de handels- en investeringsrelaties. Concreet betekent dit dat de Britse handen gebonden blijven op straffe van economische sancties.

Werknemersmobiliteit tussen de EU en het VK zal wat ingewikkelder worden, omdat voortaan afspraken moeten gemaakt worden met alle lidstaten afzonderlijk. Waar het op aankomt is dat werknemers die in een EU-lidstaat en in het VK werken geen dubbele sociale zekerheid betalen of dat voorkomen wordt dat ze geen sociale bijdragen leveren. Veel zorgen bestaan er daarover niet.
Pittiger wordt het met de immigratierestricties. Het is afgelopen met het vrij verkeer van personen (en dus ook van werknemers). Werknemers vanuit de Europese Unie moeten voldoen aan hetzelfde ‘puntensysteem’ dat al van toepassing was voor (werk)immigranten uit andere landen. Voor Britten die in Europa willen werken, moeten per land afspraken gemaakt worden. En er zit nog een angel onder het gras: de EU legt geen visa- of vergunningsplicht op voor wie vanuit het VK een korte zakentrip naar de Unie wil maken, maar die liefde is (nog) niet wederzijds. Vandaag moet de EU-burger die even het water wil oversteken voor business wel een visum hebben. De Britse werkgevers hopen dat hiermee snel komaf wordt gemaakt.

Nog een knelpunt voor de werkgevers is dat er vooralsnog geen akkoord is voor een youth mobility scheme, zeg maar een importmogelijkheid voor jonge werknemers zonder visumplicht, voor bepaalde duur (bijvoorbeeld twee jaar) en met een arbeidscontract. Dat is een noodzakelijke pijplijn voor veel Britse bedrijven om tijdelijke en/of laaggeschoolde werkers in te zetten, zonder dewelke hun business stokt. Voor de EU is de afwezigheid van een regeling minder of geen probleem.

Conclusie: HR en werkgevers in het VK krijgen het moeilijker, zonder meer te zeggen te hebben, ondanks de soevereiniteit.

Bron: People Management

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen