< Terug naar overzicht

Wat als CEO in het ziekenhuis belandt?

Welke impact heeft een CEO op de bedrijfsprestaties? Een veelgestelde vraag waar onderzoekers van de Franse businessschool Insead – eindelijk – een antwoord op hebben. Ze gingen na wat de impact is van een ziekenhuisopname van de CEO op de bedrijfsresultaten.

Doen CEO’s ertoe? Morten Bennedsen, INSEAD-hoogleraar economie en zijn collega’s gingen na wat de impact is op de bedrijfsprestaties als een CEO afwezig is door een opname in het ziekenhuis. Hiervoor analyseerden ze tussen 1996 en 2012 de financiële gegevens van bijna 13.000 Deense kmo’s.

Uit hun analyse blijkt dat bij een ziekenhuisopname van vijf tot zeven dagen de winstgevendheid van het bedrijf met zeven procent doet dalen in het jaar van de hospitalisatie. Duurt de ziekenhuisopname tien dagen of langer dan is de financiële schade nog groter en daalt de operating return on assests (OROA) met een volle procentpunt.

De financiële gevolgen van een ziekenhuisopname van de CEO is twee keer zo groot dan wanneer senior managers die rapporteren aan de CEO ziek uitvallen. De financiële terugval was ook groter als de CEO hoogopgeleid is, veeleer aan de jonge kant is, of veel ervaring heeft. Ook in centraal aangestuurde organisaties blijkt het ziek worden van de topmanager nefast voor de bedrijfsresultaten. Idem dito voor snelgroeiende bedrijven in menselijk kapitaalintensieve sectoren.

Om te controleren of de effecten inderdaad toe te schrijven zijn aan de afwezigheid van de topmanager werd rekening gehouden met factoren zoals verloop van senior managers, eventuele vroegere afwezigheden van de CEO wegens ziekte en de bedrijfsprestaties voorafgaand aan de hospitalisatie van de CEO. Geen enkele van deze factoren bleken statistisch relevant om de daling van de bedrijfswinst te verklaren.

Bron: Insead

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen