< Terug naar overzicht

Waarom vrouwen meer moeten flirten (tijdens onderhandelingen)

Blogster Alicia Morga, door Fast Company erkend als één van de meest invloedrijke vrouwen in de technologiewereld, wijdde een blog aan een studie over vrouwen en onderhandelen. Wat bleek immers: het cliché dat vrouwen moeten kiezen tussen hun vrouwelijkheid en competent overkomen, blijkt helemaal niet te kloppen.

Volgens de researchers Tinsley, Cheldelin, Schneider en Amanatullah van de studie ‘Women at the Bargaining Table: Pitfalls and Prospects’ menen vrouwen steeds voor het klassieke dilemma te staan: competent en onsympathiek overkomen, of sympathiek maar incompetent.

Dit vermoeden klopt echter niet. Eerst en vooral ontlokken vrouwen die genderverwachtingen schenden negatieve sociale reacties. Met andere woorden, vrouwen die zich op een mannelijke manier gedragen om competent over te komen, worden negatiever bekeken dan wanneer ze dat niet doen.

Ten tweede wijzen de onderzoekers ook op een experiment dat zich focuste op het flirten in een onderhandelingscontext. Wanneer zowel mannen als vrouwen flirten tijdens onderhandelingen, komen de vrouwen er als sympathiekste uit, waarschijnlijk omdat flirten als meer typisch vrouwelijk gedrag wordt beschouwd. Bovendien had het flirten geen invloed op de manier waarop de onderhandelingsvaardigheden van de vrouwen werden beoordeeld, al werden ze wel wat minder betrouwbaar geacht.

Persoonlijke sterktes maximaal benutten

Deze vaststelling is voornamelijk van belang om te beseffen hoe men, als vrouw, de persoonlijke sterktes ten volle kan benutten. Niet alle vrouwen zijn echter top in het flirten. Maar als je een sterkte hebt, zoals flirten, en je bent een vrouw, dan moet je die sterktes gebruiken, zeker in een business-setting (om bijvoorbeeld je projectsbudget goedgekeurd te krijgen, de besluitvorming te beïnvloeden, …). Kortom, gebruik al je sterktes bij het onderhandelen en voel er je zeker niet slecht bij.

Maak daarom deze denkoefening eens vanuit het mannelijke perspectief. Flirten is bij het overgrote deel van hen allesbehalve een sterkte. Bovendien bevestigde het onderzoek dat het een slechte onderhandelingstactiek is voor mannen, aangezien dit gedrag niet aan de genderverwachtingen voldoet. Mannen hebben het terloops beter over sport, over hun favoriete teams. Zo kunnen ze bijvoorbeeld plannen maken om de onderhandelingsafloop te vieren als VIP tijdens een wedstrijd, samen met een biertje. Het is nu eenmaal wat mannen doen, het is hun sterkte.

Stereotiep denken?

Dus, vrouwen, ga in flirtmodus. Omarm je troeven en bekijk welke hulp ze je kunnen bieden. Het is een vaardigheid (denk maar eens aan het aantal drankjes je aan een man hebt getrakteerd, en hoeveel hij er jou heeft getrakteerd). Het is allemaal gewoon een onderhandeling waarbij elke partij zijn sterktes uitspeelt. Allemaal erg stereotiep denken, maar zoals het onderzoek onderschrijft: niet zonder grond van waarheid.

Bron: Fistful of Talent (fistfuloftalent.com)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen