< Terug naar overzicht

Waarom u nooit langer dan 52 minuten zou mogen werken

Nieuw onderzoek onthult de voordelen van een 52-17 werk-rustratio om het maximum uit uw werkdag te halen.

Al meer dan een eeuw wordt de 8-urenwerkdag beschouwd als de optimale tijdsduur om dagelijks met succes de werktaken af te handelen. De evoluerende technologie, de globalisatie en de gewijzigde werknemersmotivaties hebben echter voor een context gezorgd waarin leidinggevenden en researchers zijn beginnen debatteren over de traditionele ‘nine-to-five working day’.

Een groeiend aantal onderzoeken suggereert dan ook dat het tijd is om de werkdagen anders te gaan indelen. Een studie, uitgevoerd door het sociale netwerkbedrijf Draugiem Group, stelt dat werknemers best 52 minuten gefocust werken, gevolgd door 17 minuten rust, waarna het patroon zich herhaalt.

Het belang van structuur

De onderzoekers gebruikten een computerapplicatie om na te gaan hoeveel tijd de werknemers besteedden aan verschillende taken en de daarbij horende productiviteitsniveaus. De opmerkelijkste bevinding was dat de lengte van de werkdag helemaal niet veel uitmaakte, wel de manier waarop die dag gestructureerd was.

Het is dus beter om korte perioden heel intensief te werken, telkens met korte pauzes, dan langere perioden aan één stuk door te werken, onderbroken door lange pauzes. Door gebruik te maken van de 52-17 werk-rustratio, hebben werknemers het makkelijker om 100 procent geconcentreerd hun taken te vervullen (en niet te worden afgeleid door de mailbox of Facebook).

Voordelen

Door deze tactiek op hun team toe te passen, kunnen managers enkele belangrijke voordelen oogsten. Ten eerste zorgen de frequente pauzes ervoor dat het werk minder snel gaat vervelen, waardoor motivatie, productiviteit en engagement behouden blijven. Het helpt ons de juiste focus te behouden.

Ten tweede zijn de pauzes verantwoordelijk voor het vasthouden en verbinden van informatie. Bepaalde studies hebben dan ook bevestigd dat de moeilijkste problemen vaak overwonnen worden tijdens het dagdromen.

Overtuigd van de 52-17 regel? Enkele tips om deze zelf toe te passen:

  • Plan bij de start van de werkdag (of op het einde van de vorige dag) uw werktaken in intervallen van 52 minuten. Zo worden grote, afschrikwekkende taken ook verdeeld in kleinere, haalbare stukjes.
  • Respecteer de werktijden. Vermijd sms’en, mailen en Facebook tijdens de werkmomenten van 52 minuten. Focus op de taken die u gepland had.
  • Ontspan echt. Gebruik uw 17 minuten niet om te mailen of wat te surfen op het internet. Maak een wandeling, sla een praatje met uw collega’s of lees enkele bladzijden in een boek.

Bron: CMI (managers.org.uk)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen