< Terug naar overzicht

Waarom u chronische low-performers in dienst heeft

Chronische low-performers zijn echt goed in het... minder presteren. Ze weten perfect hoe het absolute minimum te presteren, en dat zonder ontslagen te worden. U blijft hen betalen om te komen opdagen. Als dat geen vaardigheid is…

Alle leiders hebben wel een low-performer in hun team. Tijdens vergaderingen worden die medewerkers wel eens besproken en soms komt zelfs de mogelijkheid om tot ontslag over te gaan op tafel. Maar ze zijn net goed genoeg om te overleven op het werk.

De mensen die ontslagen worden, behoren immers tot de volgende vier groepen:  

  1. Slechte performers die nooit konden meedraaien in het team. Zij worden doorgaans vroeg ontslagen.
  2. Goede performers die iets heel stoms hebben gedaan. De organisatie wilde hen niet ontslaan, maar moest wel.
  3. Afvloeiingen.
  4. Chronische low-performers. Dit gebeurt echter slechts zelden: ze maken immers geen zware fouten en passen goed in het team.

Chronische low-performers maken het de organisatie ook makkelijk om hen in dienst te houden. Ze hebben steeds het gepaste antwoord klaar wanneer ze aangesproken worden op hun mindere prestaties. Bovendien zijn ze ‘bedrijfsmensen’, afgezien van het feit dat ze geen grote bijdragen leveren. Ze geven het bedrijf dan ook geen grote reden om hen te laten gaan, behalve dan dat ze niet bepaald top zijn in hun job. Het lijkt wel alsof ze steeds een semilegitieme reden hebben voor het minder presteren.

Betrouwbaarheid boven topprestaties

Hoeveel kosten de chronische low-performers de organisatie in vergelijking met de uitstekende performers die de organisatie moest laten gaan omdat ze bepaalde grenzen hebben overschreden? Volgens Tim Sackett, HR-professional en blogger op Fistful of Talent, winnen de low-performers met de vingers in de neus. U zou toch ook een chronische low-performer verkiezen als verkoper boven een topverkoper die knoeit met zijn onkostendeclaraties? Het is een keuze die organisaties dagelijks moeten maken.

Waarom hebt u dus chronische low-performers in dienst? Het is niet omdat u hun gedrag aanvaardt, het is omdat u ontdekt heeft waar zij heel goed in zijn: ze zijn betrouwbaar en zorgen niet voor problemen. Bovendien zijn ze teamplayers en hebben ze steeds semi-legitieme redenen voor het minder presteren. Het feit dat ze niet bepaald toppers zijn, neemt u er dan maar bij.

Bron: Tim Sackett, LinkedIn Talent Blog (talent.linkedin.com)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen