< Terug naar overzicht

Waarom individuele bonussen niet werken

Heel wat organisaties werken met bonussen, zeker voor de sales-afdeling. Sommige organisaties mogen er dan al enthousiast over zijn, toch geven de meeste aan dat ze het ideale bonussysteem nog niet hebben gevonden.

Werken bonussen nu motiverend of juist niet? Verhogen ze de productiviteit? Het antwoord is dat bonussen soms motiverend werken en productiviteitsverhogend kunnen zijn. Maar in veel gevallen werkt een bonussysteem averechts.

Mogelijke valkuilen

  • Taken die leiden tot een bonus worden met enthousiasme gedaan. Andere taken, die voor de bonus niet meetellen, worden niet uitgevoerd.
  • Op het moment dat de medewerker de maximale bonus bereikt heeft, is er geen prikkel om extra te presteren.
  • Taken die relatief gemakkelijk naar een bonus leiden, worden graag gedaan, moeilijkere taken blijven liggen. Gevolg: onderlinge strijd om de gemakkelijke taken, wat dus al snel tot een slechte sfeer op de werkvloer leidt.
  • Het behalen van de bonus wordt een streven op zich. Dit kan conflicteren met de belangen van de klanten en/of organisatiedoelen.
  • Fraude: cijfers kunnen worden opgesmukt om op papier de doelstelling (en dus de bonus) gehaald te hebben.
  • Kwantiteit (zo veel mogelijk bonus) haalt het overwicht op kwaliteit (van het werk en tevreden klanten).
  • Het vergt heel wat werkuren om alle cijfers goed bij te houden en de passende bonus te berekenen.
  • Het behalen van de bonus is de enige motivatie, de intrinsieke motivatie is zoek.
  • Als de bonus de drijfveer is, ontstaat er weinig tot geen binding met de organisatie. Zodra een medewerker elders een hogere bonus kan verdienen, verlaat hij of zij het bedrijf.

De teambonus als optimaal bonussysteem

Uiteraard is een reactie op bovenstaande nadelen eenvoudig: ontwerp een systeem waarmee je alle mogelijke nadelen en valkuilen voorkomt.

Onderzoek heeft nauwelijks een positief verband aangetoond tussen bonus en prestatie. Vaak is er zelfs een negatief verband tussen de twee. Dat geldt overigens niet of in veel mindere mate voor teambonussen.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die zich emotioneel verbonden voelen met hun team, zich extra inzetten om goede resultaten te behalen. De teamprestatie overtreft dan de optelsom van de individuele prestaties. Echte motivatoren zijn bijvoorbeeld uitdagend werk, waardering en verantwoordelijkheid.

Vraag aan werknemers wat hen nu eigenlijk écht motiveert en u zal als antwoord krijgen dat ze graag een goed team vormen met hun collega’s. Bevorder die samenhorigheid door te belonen met teambonussen. Van zo’n bonus zal het bedrijf wél met zekerheid de vruchten plukken.

Bron: HRbase (hrbase.nl)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen