< Terug naar overzicht

Waar mag HR zich in 2017 aan verwachten?

Waar mag u zich het komende jaar als HR-afdeling aan verwachten? Hier alvast een overzicht van de belangrijke tendensen.

De economie blijft groeien

En dus zal de werkgelegenheid verder toenemen. Dit ondanks alle onzekerheden: een nieuwe president in de VS, de Brexit, verkiezingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk, …

Duurzaamheid zet door

Duurzaamheid en 'maatschappelijk verantwoord ondrnemen' (MVO) zijn trends die maar niet lijken over te waaien. Auto’s worden duurzamer (in Noorwegen zijn benzine- en dieselauto’s verboden vanaf 2025), energiebronnen worden duurzamer (zonne-, water- en windenergie, ...). In dit relatief nieuwe segment zijn er dan ook volop kansen op de arbeidsmarkt.

Arbeidsmigratie zal afnemen

In 2016 kwam er steeds meer weerstand tegen arbeidsmigratie (en migratie in het algemeen). Heel wat Europese politieke partijen zetten druk op het toelatingsbeleid en partijen die dit hoog in het vaandel hebben, scoren goed in de peilingen.

Flexibiliteit op de arbeidsmarkt neemt verder toe

Zaken veranderen heel snel en de technologische vernieuwingen zijn niet te stuiten. De arbeidsmarkt moet volgen en dus flexibeler worden. Opvallend is dat de jongere generatie daar geen probleem mee lijkt te hebben en dit zelfs prettig vindt. Ook banken denken nu stilaan mee en bieden al wat makkelijker hypotheken aan flexkrachten aan (althans in Nederland).

Automatisering en robotisering

Door automatisering zullen ook in 2017 jobs sneuvelen. Er komen echter andere banen voor in de plaats. Employability of inzetbaarheid blijft een sleutelwoord. De moderne werknemer moet permanent werken aan zijn professionele ontwikkeling en vooral aan zijn inzetbaarheid. Degene die dat doet, is verzekerd van werk.

Krapte op de arbeidsmarkt wordt opnieuw nijpender

Goede, moderne ICT’ers zijn al heel wat jaren moeilijk te vinden, maar ook op andere fronten dient de krapte zich aan. Commerce, Finance, HR en zelfs secretariaat zullen steeds moeilijker getalenteerde medewerkers vinden.

Werknemers kunnen meer eisen

De krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat ‘gewilde’ werknemers opnieuw meer kunnen eisen. Vroeger vertaalde zich dat in het direct meekrijgen van een leaseauto na het sollicitatiegesprek, nu kan een werkgever het verschil maken door meer keuzevrijheid en ontwikkelmogelijkheden te bieden.

Kansen voor andere groepen (zoals 50-plussers) nemen toe

De krapte aan geschikte kandidaten zorgt ervoor dat werkgevers gedwongen worden verder te kijken dan een jonge high potential. Die is namelijk bijna niet meer te vinden. Dit biedt kansen voor andere groepen, onder wie 50-plussers, op voorwaarde dat ze zich blijven ontwikkelen.

Vrouwen winnen van mannen

Vrouwen gaan steeds langer en meer werken en mannen minder. Het omslagpunt zal in 2017 nog niet bereikt worden, maar is niet ver meer. Daarnaast verdienen jonge vrouwen nu al meer dan de even oude mannen én zijn ze gemiddeld hoger opgeleid.

Bron: HRbase (hrbase.nl)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen