< Terug naar overzicht

Waalse werknemers moeten Vlaamse economie draaiende houden

Uit een rapport van het Planbureau blijkt dat de Vlaamse economie opnieuw sterker groeit dan de Waalse. Blijft die groei aanhouden, dan zal ook de vraag naar arbeidskrachten toenemen. De vraag is waar we die gaan halen. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) denkt aan Wallonië.

De Vlaamse economie zal maar de motor van België kunnen blijven als de jobs in Vlaanderen de komende jaren kunnen worden ingevuld. “We hebben nood aan zo’n 50.000 Waalse werknemers”, zegt Vlaams minister-president Kris Peeters in De Tijd en De Morgen.

Peeters doet zijn uitspraken naar aanleiding van een rapport van het Planbureau. Uit dat rapport blijkt dat de Vlaamse economie opnieuw sterker groeit dan de Waalse. Voor de Vlaamse minister-president een reden temeer om niet te talmen met een staatshervorming.

“Als je de gegevens van het Planbureau, dat de groei tot 2012 onder de loep neemt, doortrekt tot 2020 (de horizon van het Vlaanderen in Actie-plan) kom je uit op een toename van het aantal jobs in Vlaanderen tot 278.000. Dat is indrukwekkend, maar dat stelt ook problemen”, aldus Peeters in De Morgen. “Die jobs moeten namelijk ook ingevuld geraken. We worstelen nu al met krapte. Het zou verschrikkelijk zijn, mochten we er niet in slagen de economische groei die er aan zit te komen te verzilveren bij gebrek aan arbeidskrachten.”

Peeters wil dan ook meer bevoegdheden om 171.000 Vlaamse werklozen en inactieven aan de slag te krijgen. Er moet dus een staatshervorming komen. Maar er is méér nodig. Op termijn mikt Peeters ook op ten minste 50.000 Waalse werknemers voor de Vlaamse arbeidsmarkt. “Wallonië zal jaarlijks een overschot van 4000 werkzoekenden hebben waarvoor geen job beschikbaar is, een reservoir dat wij zouden kunnen aanspreken om in Vlaanderen vacatures in te vullen. Omgerekend zouden er tegen 2020 zo’n 50.000 Walen bijkomend in Vlaanderen kunnen komen werken.” Er zijn op dit moment al 36.000 Walen actief op de Vlaamse arbeidsmarkt.

En als ook dat niet volstaat om de groei bij te benen, meent Peeters dat er opnieuw moeten worden gekeken naar de mogelijkheid om niet-Belgische werknemers aan te trekken.


(Bron: De Morgen)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen