< Terug naar overzicht

Waalse ondernemers zijn optimistischer dan Vlaamse

Het vertrouwen van de Waalse ondernemers is voor het eerst in jaren veel groter dan dat van de Vlaamse bedrijfsleiders. Dat blijkt uit de conjunctuurenquêtes van de Nationale Bank.

Het groot optimisme beneden de taalgrens is vooral te danken aan de verwerkende nijverheid.

Het Vlaamse en Waalse ondernemersvertrouwen zijn doorgaans ongeveer even hoog. Als er toch verschillen optreden, dan liggen die meestal in de verwerkende nijverheid. Medio 2005 bleek nog dat de Waalse industriëlen veel pessimistischer waren dan de Vlaamse, maar dit pessimisme is dus gekanteld in optimisme. Dat leidt de Nationale Bank af uit verschillende indicatoren. In Franstalig België zijn de buitenlandse en binnenlandse bestellingen groter dan in Vlaanderen, is de beoordeling van de orderpositie gunstiger en zijn de vraagvooruitzichten beter en de voorraden kleiner.

Mogelijke verklaring van het optimisme is dat de Waalse conjunctuurcyclus één tot twee maanden voorloopt op de Vlaamse cyclus omdat Wallonië meer gespecialiseerd is in halfafgewerkte producten dan in afgewerkte producten. De regio profiteert daarom iets sneller van de economische heropleving in Europa. Deze mogelijke verklaring is afgeleid uit een studie van voormalig KBC-econoom Edward Roosens. Naast conjuncturele, spelen ook psychologische factoren een rol. Het Marshallplan voor Wallonië heeft wellicht een positieve invloed op de stemming van de ondernemers.

Of het groot optimisme van de Waalse bedrijfsleiders een inhaalbeweging op Vlaanderen inluidt, is hoogst onzeker. In het verleden duurden verschillen inzake vertrouwen maar enkele maanden. De verwerkende nijverheid maakt in Wallonië ook niet meer dan 20% van de economische activiteit uit.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen