< Terug naar overzicht

Waalse en Brusselse werkzoekenden in ‘Vlaamse jobs’

De Lijn en de VDAB gaan samenwerken om Brusselse en Waalse werkzoekenden aan de slag te krijgen in Vlaanderen. Beide organisaties zullen daarvoor gegevens uitwisselen over enerzijds vacatures en anderzijds de vraag naar en het aanbod aan openbaar vervoer voor woon-werkverkeer.

Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van de VDAB, over de nieuwe plannen: “Aan de Vlaamse kant van de taalgrens zijn er bijna 13.000 vacatures voor laaggeschoolden die moeilijk ingevuld geraken. Door samen te werken met De Lijn willen we de werkzoekenden in Brussel en Wallonië beter informeren over het aanbod aan duurzaam woon-werkverkeer. Op die manier verlagen we de mobiliteitsdrempel voor Brusselaars en Walen om aan de slag te gaan in Vlaanderen.”
Het voorbije jaar telden de VDAB-zones Aalst-Oudenaarde, Hasselt, Kortrijk-Roeselare, Leuven, Tongeren en Vilvoorde 12.711 vacatures in de bouw, transport, logistiek en horeca. Het gaat vooral om functies voor laaggeschoolden. Net over de taalgrens zijn er heel wat geschikte werkzoekenden voor deze jobs.
Ingrid Lieten, directeur-generaal van De Lijn, legt uit: “Om uit te zoeken waar de vraag naar buslijnen tussen de verschillende gewesten het grootst is, zal de VDAB informatie bezorgen aan De Lijn. Die informatie komt uit enquêtes bij Waalse en Brusselse werkzoekenden die in Vlaanderen willen werken. Op basis van die gegevens zullen we onderzoeken hoe we het bestaande gewestoverschrijdend woon-werkverkeer nog beter kunnen afstemmen op de vraag.”

In een gemeenschappelijk persbericht benadrukken de VDAB en De Lijn dat deze nieuwe samenwerking de bestaande maatregelen aanvult. Er bestaan immers al heel wat initiatieven om Franstalige en Brusselse werkzoekenden aan een job in Vlaanderen te helpen. Zo wisselen de VDAB en zijn Waalse en Brusselse tegenhangers dagelijks vacatures uit. Daarbij wordt eerst nagegaan of de vacatures wel geschikt zijn voor anderstaligen. In Wallonië en Brussel wordt actief gezocht naar werklozen die in aanmerking komen voor de Vlaamse jobs. Er worden ook lessen Nederlands gegeven en jobbeurzen georganiseerd.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen