< Terug naar overzicht

"Vrouwen zijn niet ambitieus genoeg"

Een gebrek aan zelfvertrouwen en ambitie zijn de grootste hinderpalen voor de carrière van vrouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse Institute of Leadership & Management bij 3000 managers.

Bijna driekwart van de vrouwen zegt dat er iets bestaat zoals het glazen plafond. Meer dan een derde van de vrouwelijke managers (36 procent) heeft het gevoel dat haar carrière hieronder geleden heeft. Van de vrouwen ouder dan 45 jaar heeft bijna de helft dat gevoel.

Vooral een gebrek aan ambitie en zelfvertrouwen weerhouden vrouwen om door te stoten naar de bedrijfstop, leert het onderzoek. Ook hebben vrouwen lagere carrièreverwachtingen. Slechts 30 procent van de vrouwen onder de dertig jaar verwacht dat ze het ooit tot senior manager zal schoppen, tegenover 45 procent van de mannen.

Slechts de helft van de vrouwen zegt voldoende zelfvertrouwen te hebben op het werk, tegenover 70 procent van de mannen. Vrouwen met een laag zelfvertrouwen verwachten ook niet te kunnen doorgroeien tot een leidinggevende managementfunctie en slagen er ook minder goed in hun ambities te realiseren.

Vrouwen zijn ook sneller bereid dan mannen om de carrièreladder te verlaten omwille van het moederschap en de zorg voor kinderen.

Het onderzoek toont verder aan dat vrouwelijke managers meer geneigd zijn het krijgen van kinderen uit te stellen omwille van de impact op hun carrière. 40 procent van de vrouwelijke managers had geen kinderen tegenover 28 procent van de mannen.

De onderzoekers vonden dan weer geen verschil in tevredenheid tussen vrouwelijke en mannelijke managers. Wat carrièremanagement betreft, mikken vrouwen minder hoog en zijn ze ook vlugger tevreden.

Volgens Penny de Valck van het Insituut voor Leiderschap en Management zien vrouwen meer risico's rond een promotie, waardoor ze voorzichtiger omspringen met carrièremogelijkheden.

Enkel wanneer het gaat om het oprichten van een eigen zaak, blijken vrouwen meer zelfvertrouwen te hebben: een kwart van de vrouwen onder de dertig zei binnen de tien jaar een eigen zaak te willen, tegenover één op de vijf mannen.

Bron: Institute of Leadership & Management (www.i-l-m.com) / De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen