< Terug naar overzicht

Vrouwen zijn betere crisisleiders, zegt men

Vrouwelijke managers zouden het tijdens (en ook buiten) de coronacisis beter hebben gedaan dan mannelijke. Klopt het en gelooft u dat? Een 360°-feedback onderzoek zet aan het denken. Moet u ook wegens professionele redenen naar het geslacht van uw manager kijken?

Het ‘glazen plafond’ kent u ongetwijfeld, maar de ‘glazen helling’ is een minder courant concept. Het tweede slaat op het verschijnsel dat wanneer een bedrijf in de shit zit, het een vrouwelijke leider aanstelt om zich eruit te trekken en proper af te wassen. Dit is geen algemene regel, maar het gebeurt wel vaker. De logica: het is hier toch naar de knoppen, de kans op slagen is klein, minder capabele mannen dienen zich aan. Zoek dus een vrouw.
Een Amerikaans consultancybedrijf in leiderschap was geïntrigeerd door eerder onderzoek en door berichten over statistieken waaruit bleek dat landen en staten van de VS die geleid worden door vrouwen minder coronaslachtoffers telden.

Tussen maart en juni 2020 beoordeelden de consultants met hun 360°-feedback 454 mannen en 363 vrouwen op hun leiderschapsefficiëntie. De vrouwen werden significant beter beoordeeld en het verschil was groter dan in een gelijkaardig onderzoek voor corona.


Voorts hadden vrouwelijke managers een grotere invloed op het engagement van hun directe medewerkers (score 49,2 voor de mannen, 55,2 voor de vrouwen). Daarvoor zijn vooral interpersoonlijke vaardigheden verantwoordelijk, zoals inspiratie en motivatie; krachtige communicatie; samenwerking en teamwerk; relaties opbouwen.

Onze conclusie? Mannen en vrouwen zijn ongeveer even goede leiders als je het gemiddeld en statistisch bekijkt, met in dit onderzoek een licht voordeel voor de vrouwen. Dat is fijn. Wie zelf een leider kan kiezen, zal dus best niet naar het geslacht kijken om professionele redenen. Liever een goede, van gelijk welke kunne.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen