< Terug naar overzicht

Vrouwen verdienen vijfde minder dan mannen in België

Zaterdag 14 maart, de 73ste dag van 2015, was het Equal Pay Day. Vrouwen moeten immers 73 dagen langer werken dan mannen om hetzelfde jaarloon te halen in België.

Equal Pay Day is een initiatief van de progressieve vrouwenbeweging Zij-kant. Elk jaar rekenen ze het aantal dagen uit dat vrouwen langer moeten werken om aan hetzelfde jaarloon te geraken als mannen. De cijfers zijn gebaseerd op het jaar 2012, de jongste beschikbare statistieken.

In 2012 bedroeg het brutomaandloon van de gemiddelde Belgische man 3174 euro, terwijl dat van de gemiddelde Belgische vrouw slechts 2526 euro bedroeg. Dat is een verschil van 20%, alvast 1 procentpunt beter dan in 2012 en 8 procentpunt beter dan in 1999.

Voor deze kloof zijn er drie grote verklaringen:

  • Vrouwen werken vaker deeltijds (45,9% van de vrouwen in de privésector werkt deeltijds, tegenover 10,3% van de mannen).
  • Vrouwen werken meer in de ‘zachte’ sectoren (zoals zorg en onderwijs), waar de lonen dikwijls lager liggen dan in de industrie en technologie.
  • Vrouwen maken later en minder snel carrière (het beruchte ‘glazen plafond’ of ‘sticky floor’).

Wanneer we niet naar het algemene gemiddelde kijken, maar louter naar de bruto-uurloonen, is de kloof kleiner, maar nog altijd 12% voor voltijdsen en deeltijdsen samen. Vergelijken we alleen de voltijds werkende met elkaar, dan verkleint de kloof tot 6% (1 procentpunt minder dan in 2011).

Bron: De Standaard (standaard.be), Zij-kant (zij-kant.be)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen