< Terug naar overzicht

Vrouwen hebben kleinere hersenen. Helaas voor HR?

De Nederlandse psychiater en neurowetenschapper – een vrouw met een relatief klein hoofd – Iris Sommer (UMC Groningen) publiceerde zopas een boek met de titel ‘Het vrouwenbrein’. Daarin staat te lezen dat het gemiddelde vrouwenbrein een flink stuk kleiner is dan dat van mannen (200 gram) en dat haar hersenschors liefst 17 procent minder zenuwcellen telt. Zullen we maar stoppen met alle acties voor vrouwen op managementniveau? Of zijn zij toch minstens even slim en goed als mannen?

In de krant NRC Handelsblad legt Sommer uit hoe het in mekaar zit: “Vrouwen hebben minder hersencellen, maar het lijkt erop dat ze per cel meer verbindingen maken met andere hersencellen. Dat zou betekenen dat ze een rijker netwerk hebben. Verder zijn de lagen hersencellen bij vrouwen sterker opgevouwen, waardoor er meer oppervlakte in hun kleinere hoofd past. Maar de belangrijkste compensatie is dat de stofwisseling in de cellen bij vrouwen per milliliter hersenweefsel wel 15 procent sneller gaat. En een snellere stofwisseling betekent meer activiteit.
Het vrouwenbrein is wel kleiner, maar het werkt harder. Die snellere stofwisseling bij vrouwen komt door de mitochondriën, de energiefabriekjes van de cel. Die worden al miljoenen jaren doorgegeven via de vrouwelijke lijn en zijn perfect geëvolueerd om samen te werken met vrouwelijke lichaamscellen.”

Als psychiater was Iris Sommer verbaasd over de grote verschillen in persoonlijkheid tussen mannen en vrouwen: “Gemiddeld zijn vrouwen vriendelijker van aard, mee risicomijdend en neurotischer. Ze piekeren meer en dat maakt hen kwetsbaarder voor angststoornissen en depressies, al vanaf de puberteit, wanneer de vrouwelijke geslachtshormonen komen, de oestrogenen.”
Nog verbaasder werd zij toen ze onderzoek deed naar mensen die van geslacht veranderen. Sommer in NRC: “Vrouwen die testosteron kregen om man te worden, vertelden dat ze zekerder van zichzelf werden en geneigd waren om meer risico te nemen. Ze waren ook sneller geïrriteerd en schoten eerder uit hun slof. En het ruimtelijk voorstellingsvermogen verbeterde. En o ja, die vergeet ik nog: ze werden minder bescheiden. Dat valt me zo op bij vrouwen: al zijn ze net zo intelligent als mannen, ze twijfelen er meer aan. Mannen schatten hun IQ hoger in. Die bravoure maakt ze ook roekelozer. Allemaal invloed van testosteron.”

Zijn de verschillen tussen vrouwen en mannen uitsluitend terug te voeren tot de hersenen en de hormonen? Toch in zeer grote mate. Op basis van eigen onderzoek stelt Sommer dat 75 procent van de verschillen te verklaren is door nature. Omgeving en opvoeding (nurture) zijn met 25 procent niet onbelangrijk.

Onze conclusies?
• Vrouwen hebben kleinere hersenen en minder hersenscellen dan mannen. Die werken wel harder en efficiënter. Daardoor functioneren ze minstens even goed.
• De hormonen spelen ook mee, aan beide kanten positief en negatief.
• Er is voldoende ruimte om door organisatiedesign, opleiding, begeleiding aan beide kanten de negatieve effecten van de nature te verminderen en de positieve te verhogen.
• Hard voortdoen met het werk aan een ongeveer gelijke aanwezigheid van vrouwen en mannen in leidersposities zal leiden tot een productieve mix voor uw bedrijf en voor de betrokkenen. Het zal al te gekke toeren voorkomen, veiligheid en creativiteit verhogen.

Bron: NRC Handelsblad

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen