< Terug naar overzicht

Vrouwelijke werknemer wordt almaar ongelukkiger

Britse vrouwen zijn almaar minder tevreden over hun baan. Terwijl we bij de mannen geen verandering zien, is het aantal tevreden vrouwen sinds het begin van de jaren 1990 gedaald met 3% voor voltijds werkenden en met 8% voor deeltijds werkenden. Flexibiliteit van wet- en werkgever oogst niet het verwachte resultaat. Voorrechten voor vrouwen werken zelfs contraproductief.

Professor Michael Rose van de universiteit van Bath bevroeg 25.000 Britse, vrouwelijke werknemers, over 371 verschillende beroepen en functies, van secretaresse tot CEO. Hij polste naar de tevredenheid over hun inkomen, de jobzekerheid, opleidingskansen, werkuren en extra vergoedingen. De gemiddelde tevredenheid over deze aspecten blijkt de afgelopen 15 jaar te zijn gedaald, met 3% voor voltijds werkende vrouwen en met 8% voor deeltijds werkende vrouwen. Mannen blijken nog altijd even tevreden als 15 jaar geleden.

De daling is niet enorm, maar wel verrassend. De Britse regering heeft in de loop der jaren inspanningen geleverd om de werk-privé-balans in evenwicht te houden, door een grotere flexibiliteit toe te laten en de zwangerschapsvergoedingen op te trekken. Toch is Caroline Slocock, chief executive van de Equal Opportunities Commission, niet verbaasd over de cijfers: “In een voltijdse baan verdienen vrouwen 18% minder dan mannen. Voor deeltijds werkenden loopt dat verschil op tot een gemiddelde van 40%.”

Jane Shaw, HR-manager van rekruteringsbureau Resource Innovations, merkt een nieuwe trend op: “De toegenomen rechten voor vrouwen op de werkvloer wekt wrevel en irritatie bij de collega's. Veel werknemers zonder kinderen aanvaarden niet dat ze langer moeten werken voor collega's die vroeger vertrekken om hun kinderen van school te halen. Voorrechten voor vrouwen keren zich zo tegen die vrouwen zelf.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen