< Terug naar overzicht

Vrouwelijke starters meer bedreven in scheiden werk en privé

Ruim de helft van de mannelijke starters op de Nederlandse arbeidsmarkt vindt het moeilijk om werk en privé te combineren. Hun vrouwelijke collega’s vinden dat minder lastig. Ook een cv opstellen en onderhandelen over arbeidsvoorwaarden bezorgt starters kopzorgen.

Vele respondenten (44 procent) hebben moeite met het opstellen van een cv en andere profielen waaruit hun aanleg en ervaring blijkt, leert onderzoek in opdracht van het Nederlands loopbaanoriëntatiebedrijf Qompas bij 3000 studenten en starters.
Slechts een kwart van de studenten en werkzoekende starters weten hoe ze moeten onderhandelen met een werkgever over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Mannen denken twee keer zo vaak als vrouwen dat zij de kunst van onderhandelen onder de knie hebben (37 versus 18 procent). Mannelijke werkzoekende starters zijn dan wel van plan om te onderhandelen, maar in de praktijk doen ze dat toch minder vaak (64 versus 48 procent).

Duurzaamheid

Vrouwen hebben een realistischer beeld van hun onderhandelingsvaardigheden: 43 procent neemt zich voor te onderhandelen en een gelijk percentage doet dat ook echt. De meeste vrouwen zijn ook handiger in het scheiden van werk en privétaken. Een mogelijke verklaring is dat ze het beheren van werk- en privé-afspraken al tijdens hun studie beter hebben leren beheren.

Studenten en starters hechten er veel belang aan dat hun toekomstige werkgever 'duurzaam' is. Ze zijn zelfs bereid gemiddeld vijf procent van hun brutoloon in te leveren als hun werkgever daarmee duurzame maatregelen kan nemen.
Tot slot: video’s en vlogs tijdens sollicitatieprocedures vinden studenten en starters maar niets. Ze doen het nog het liefst op de ouderwetse manier. Alleen van de jongste respondenten lijkt het een op vijf wel leuk om te solliciteren met een video-cv.

Bron: Qompas/overduurzameinzetbaarheid.nl

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen