< Terug naar overzicht

Vrouwelijke personeelsmanager verdient minder

Vrouwelijke personeelsmanagers worden minder betaald dan hun mannelijke collega’s. Gemiddeld ligt het salaris van de mannen 21% hoger.

Een studie uitgevoerd in Nederland door loonstrookverwerker ADP en Mercer Human Resources Consulting toont aan dat er een enorme kloof gaapt tussen wat vrouwelijke en mannelijke personeelsmanagers verdienen. Deze conclusie wordt bevestigd door een ander onderzoek van Mercer naar de beloning van 1100 personeelsfunctionarissen.
Het internationale consultancybureau, dat klanten adviseert over arbeidsvoorwaarden en salarissen, vraagt jaarlijks naar het basissalaris (inclusief vakantiegeld en vaste bonus) van honderd courante functies. Op basis van deze gegevens stelt men bij personeelsmanagers vast dat er een grote kloof van gemiddeld 21% tussen beide geslachten gaapt.
Deze beloningskloof vindt men ook terug voor andere functies, maar dan in mindere mate. Zo krijgen vrouwelijke accountmanagers en boekhouders ook minder betaald dan hun mannelijke collega’s met dezelfde functie, maar de beloning verschilt gemiddeld respectievelijk 7,4 en 9%.
De loonkloof kan niet verklaard worden door verschillen in opleiding of loopbaan. Toch vinden de onderzoekers geen indicaties van een beleid dat vrouwen bewust benadeelt. Wel een mogelijke verklaring voor de beloningskloof is de visie van vrouwen op hun werk. Zij zouden anders tegen geld aankijken en zouden de inhoud van het werk en de collega’s die hen omringen belangrijker vinden dan hun salaris. Bijgevolg onderhandelen ze op een andere wijze dan mannen. De bevinding dat de salarissen van vrouwen het voorbije jaar met hetzelfde percentage als die van mannen gestegen zijn, maar dat over vijf jaar de kloof nog dieper is geworden, ondersteunt deze redenering.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen