< Terug naar overzicht

Vrouwelijke medewerkers gaan goedkoper op zakenreis dan mannelijke collega’s

Vrouwelijke werknemers betalen consequent minder dan hun mannelijke collega’s voor dezelfde vlucht. De verklaring hiervoor is dat vrouwen hun vliegtuigticket veelal vroeger boeken. Minder zorgvuldig omspringen met het geld van de organisatie is een uiting van negatieve reciprociteit.

Vrouwelijke werknemers betalen consequent lagere vliegtarieven dan mannen voor dezelfde vluchten omdat ze de neiging hebben eerder te boeken, zo blijkt uit onderzoek van twee economen van de Ludwig Maximilians Universität München. Hiervoor analyseerden ze 7,4 miljoen zakenreizen die in 2014 gemaakt zijn door ongeveer 2 miljoen werknemers van 8.000 bedrijven in 60 landen. De dataset bevatte tientallen details, zoals betaalde prijs, herkomst, bestemming en hoeveel dagen voor de reis het ticket werd gekocht, evenals demografische gegevens over de koper, zoals werkgever, baan, leeftijd en geslacht.

Ze vergeleken de vliegtickets die werden betaald door werknemers in dezelfde functie binnen een bedrijf voor dezelfde reisklasse. Als een mannelijke manager van een bepaald bedrijf bijvoorbeeld een business class-vlucht boekte van de luchthaven JFK in New York naar de internationale luchthaven van Los Angeles, vergeleken ze de prijs die hij betaalde met die van een vrouwelijke manager van hetzelfde bedrijf voor dezelfde reis.

Ze ontdekten dat vrouwen gemiddeld 18 dollar (16 euro) mínder betaalden per ticket dan hun mannelijke collega’s. De genderkloof bleek groter te zijn in Europa en de VS. In Azië betaalden mannen minder voor hun vliegtuigticket. De verschillen zijn grotendeels te verklaren door het feit dat vrouwen de neiging hadden vroeger te boeken, gemiddeld 1,8 dagen.

Wederkerigheid

Vervolgens testten de economen verschillende hypothesen om het genderverschil te verklaren. Zo kwamen ze bij het concept van ‘negatieve reciprociteit of wederkerigheid’: een werknemer die zich oneerlijk behandeld voelt negatief gedrag stelt, bijvoorbeeld minder zorgvuldig omgaan met bedrijfsgeld. Bovendien heeft ander onderzoek aangetoond dat mannen zich vaker negatief gedragen dan vrouwen.

Toch wijzen de economen erop dat niet alle mannen dit negatief gedrag vertonen of dat relatief laat een vliegtuigticket boeken een teken van afwijkend gedrag is. Dit betekent dat als de variabele ‘negatieve reciprociteit’ mee inrekening wordt gebracht de genderkloof verdwijnt.

Eerder onderzoek naar negatieve wederkerigheid onder werknemers toont dat dit kan leiden tot een lagere motivatie van werknemers, slechtere bedrijfsprestaties en een lager moreel en cultuur op de werkplek. Het onderzoek laat zien dat negatief gedrag op veel manieren tot uiting kan komen, en dus ook bij het boeken van vliegtuigtickets. Plus het onderzoek toont aan dat vrouwen minder dit negatieve gedrag vertonen.

Een besparing van 18 dollar, het lijkt misschien klein, maar het telt wel op. De economen berekenden dan vroeg boeken een besparing betekent van een miljoen dollar per jaar voor een grote multinational met 20.000 frequente reizigers.

Bron: The Conversation

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen