< Terug naar overzicht

Vrouwelijke functietitels werken averechts

Vrouwelijke functietitels zoals directrice of voorzitster moesten meer gelijkheid creƫren, maar ze zorgen voor meer ongelijkheid. Vrouwen die vrouwelijke functietitels gebruiken, worden lager beoordeeld dan vrouwen die een mannelijke titel gebruiken.

Dat blijkt uit onderzoek van de Poolse Universiteit van Sociale Wetenschappen in Warschau naar welke invloed een vrouwelijke functietitel heeft op de beoordeling van mensen op professioneel vlak. Ook de universiteiten van Bern en Kiel werkten mee aan het onderzoek.

Aan 96 mannelijke en vrouwelijke proefpersonen werd gevraagd om kandidaten te beoordelen die voor een prestigieuze specialistische functie solliciteerden. Daarna moesten zij aangeven hoe waarschijnlijk het was dat ze de kandidaat zouden aannemen.

Mannen en vrouwen met mannelijke functietitels werden hoger beoordeeld dan vrouwen die een vrouwelijke benaming gebruikten. Een mogelijke verklaring volgens de onderzoekers is dat vrouwelijke functietitels gerelateerd worden aan het feminisme en conservatieve mannen vinden dat onwenselijk.

Een andere mogelijke verklaring is dat vrouwelijke functietitels vaak vreemd klinken en minder bekend zijn dan hun mannelijke variant.

Bron: European Journal of Social Psychology

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen