< Terug naar overzicht

Vrouw met hoger salaris negatief voor relatie

Traditionele opvattingen over rolpatronen zijn nog steeds de sociale norm en hebben nog steeds een impact op relaties. Naarmate de vrouw meer verdient, worden beide partners minder tevreden over hun relatie.

Socioloog aan de Radboud Universiteit Niels Blom onderzocht hoe gelukkig heteroseksuele stellen zijn met hun relatie en hoe dat verandert als mensen meer of minder gaan werken en als er wijzigingen zijn in het inkomen. Blom analyseerde enquêtegegevens van meer dan tienduizend stellen uit Nederland, Australië en het Verenigd Koninkrijk. De paren werden verscheidene jaren gevolgd.

Wat blijkt? Naarmate de vrouw meer verdient, worden beide partners steeds minder tevreden over hun relatie. Is het andersom – de man ziet zijn banksaldo maandelijks stijgen – en de man is de kostwinner in huis, dan heeft dit geen effect op de kwaliteit van de relatie.

Opmerkelijk is echter dat het helemaal niet uitmaakt hoe koppels zelf tegen maatschappelijke normen aankijken. “Ook als ze heel negatief antwoorden op bijvoorbeeld vragen als ‘het is beter als de man geld verdient en de vrouw voor de kinderen zorgt’, zijn ze toch minder gelukkig zodra de vrouw kostwinner wordt. Gemiddeld gesproken dan natuurlijk.”

Blom verwijst naar de heersende ideeën in de maatschappij als verklaring. “Mensen hebben het gevoel dat ze toch minder aan de sociale norm voldoen. En die norm is blijkbaar nog steeds traditioneel. Het meest frappante is dat sociale normen het relatiegeluk kunnen beïnvloeden.”

Bron: Rabdoud Universiteit

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen