< Terug naar overzicht

Vrijwilligerswerk helpt de carrière vooruit (zeker van vrouwen en allochtonen)

Wie op zijn cv vermeldt dat hij vrijwilligerswerk heeft verricht, heeft aanzienlijk meer kans om uitgenodigd te worden voor een jobgesprek. Vooral voor allochtonen is het effect nog sterker: het is voor hen dan ook een uitgelezen kans om hun achterstand op de arbeidsmarkt weg te werken.

Altruïsme loont. Dat blijkt uit een experiment van de professoren Sociale Economie Stijn Baert (UGent) en Algemene Economie Suncica Vujic (Universiteit Antwerpen). De wetenschappers stuurden 1152 fictieve sollicitaties als reactie op diverse vacatures voor commerciële en administratieve functies waarvoor een middelbaar diploma TSO Handel of een bachelordiploma Bedrijfsmanagement vereist was.

De helft van de kandidaten vermeldde in zijn schriftelijke sollicitatiebrief dat hij/zij in het verleden vrijwilligerswerk had gedaan, de andere helft niet. Het engagement bestond (1) uit het bereiden en bedelen van maaltijden bij Poverello (2) en/of het werven van fondsen of ondersteunen van lokale activiteiten voor Stichting Tegen Kanker (3) en/of het ondersteunen van de plaatselijke korfbalclub als materiaalverantwoordelijke.

“We hadden wel verwacht dat de vermelding van vrijwilligerswerk in het curriculum vitae invloed zou hebben op de reactie van het bedrijf, maar niet dat het effect zo groot zou zijn”, aldus professor Baert.

Significant verschil 

Wat blijkt uit het onderzoek? 15,6 procent van de Vlaamse kandidaten die niets vermeldden over vrijwilligerswerk, kreeg een positieve reactie (vraag om meer inlichtingen of om terug te bellen, aanbieding andere job,...). Voor degenen die wél een sociaal engagement hadden opgenomen, steeg dat naar 22,9 procent.

Door het vermelden van vrijwilligerswerk steeg de kans op een directe uitnodiging voor een jobgesprek van 8,3 procent naar 11,1 procent.

Sterker effect bij vrouwen en allochtonen

Opvallend is dat het effect nog sterker is voor vrouwelijke kandidaten. Vrouwen die vrijwilligerswerk vermeldden, kregen in 31,9 procent van de gevallen een positieve reactie en 18,9 procent werd meteen uitgenodigd voor een gesprek.

Maar het allersterkste positieve effect geldt voor werkzoekenden met een allochtone achtergrond. De kandidaten met een typisch Turkse naam kregen sowieso minder positieve reacties dan de Vlaamse kandidaten (9,7 procent in plaats van 15,6 procent), een nieuw bewijs dat allochtonen wel degelijk minder kansen krijgen op de arbeidsmarkt dan autochtonen.

“Maar dat nadeel wordt bijna volledig weggewerkt als de kandidaat met Turkse naam vermeldt dat hij vrijwilligerswerk heeft gedaan”, aldus Stijn Baert. In dat geval kreeg 20,8 procent van de sollicitanten een positief antwoord, wat bijna evenveel is als de Vlaamse kandidaten met vrijwilligerservaring. Voor allochtonen is vrijwilligerswerk dus een prima manier om de kansen op een job gevoelig te vergroten, zeker als het om Vlaamse organisaties gaat. Werkgevers beschouwen dat blijkbaar als een bewijs dat die persoon zich heeft geïntegreerd”. 

Bron: Het Nieuwsblad (nieuwsblad.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen