< Terug naar overzicht

Vrijwillige werkloosheid mét uitkering: mag het wat meer of minder zijn?

Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) had zijn huiswerk gemaakt en bezorgde aan alle regeringen die dit land rijk is een nota met 25 pistes die de basis zou vormen voor onderhandelingen over oplossingen voor de krapte op de arbeidsmarkt en een hogere tewerkstellingsgraad. De toonaangevende Vlaamse partij lekte één van de 25 punten en haalde nog eens haar zwaarste geschut boven. Maar wat staat er in de bewuste nota? De Tijd lichtte een tipje van de sluier.

“Om de onderhandelingen in de Vivaldi-coalitie op te starten heeft minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) een waslijst aan ideeën van regeringspartijen, sociale partners en andere actoren gebundeld in een menu van 25 voorstellen over arbeidsmobiliteit, opleiding en het opwaarderen van knelpuntberoepen”, schrijft De Tijd.

“Vooreerst lijkt Dermagne wel degelijk bereid de gewesten meer autonomie te geven bij het bepalen van welke werklozen beschikbaar moeten zijn en wie bestraft kan worden. Ook met voorstellen om een derde van de opzeggingstermijn verplicht in outplacement te investeren, opleidingsplannen in bedrijven te stimuleren, combinaties van uitkering met opleiding uit te breiden en de re-integratietrajecten voor langdurig zieken te verbeteren, komt Dermagne tegemoet aan veel Vlaamse verzuchtingen. Andere ideeën liggen moeilijker voor de centrumrechtse partijen.”

“Dermagne wil werknemers de kans geven hun carrière te heroriënteren mét een werkloosheidsuitkering, ook als ze zelf ontslag nemen. Nu krijg je alleen een uitkering als je ontslagen wordt. Volgens de minister zitten veel werknemers daardoor gevangen in een job die hen niet meer bevalt, wat leidt tot burn-out en langdurige ziekte. Het voorstel is mensen die al meerdere jaren werken enkele keren in hun carrière deze mogelijkheid te bieden, waarbij de uitkering niet beperkt wordt in de tijd. (…) Een verregaander voorstel wil mensen die een opleiding volgen in een knelpuntberoep toestaan terug te keren naar de eerste vergoedingsperiode van de werkloosheidsuitkering.”

“In hoofdstukken die minder uitgewerkt zijn, grijpt Dermagne helemaal terug naar zijn eigen partijprogramma, met voorstellen om knelpuntberoepen op te waarderen via een verdere verhoging van het minimumloon - ook buiten de loonnorm - en arbeidsduurverkorting aantrekkelijker te maken.”

Bron: De Tijd

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen