< Terug naar overzicht

Vrij aantal vakantiedagen boost productiviteit (en is kostenbesparend)

Het is voordelig voor organisaties om hun medewerkers geen vast aantal vakantiedagen te geven. Onderzoek bevestigt immers dat de arbeidsproductiviteit dan aanzienlijk stijgt en er bovendien heel wat geld wordt bespaard.

Meer vrijheid in het aantal vakantiedagen zorgt voor meer productiviteit op de werkvloer. Dat blijkt uit een onderzoek van Expedia. Het onderzoek toont ook aan dat eind 2014 elke werknemer nog 14,5 vakantiedagen open had staan, wat de Nederlandse bedrijven in totaal 17 miljard euro heeft gekost. Door werknemers geen vaste vakantiedagen meer aan te bieden, maar hen hierin vrij te laten, levert dit voor het bedrijf dus flinke voordelen op.

De gestegen productiviteit wordt verklaard door meer uitgeruste medewerkers die sterker kunnen presteren en bovendien gelukkiger zijn. Ook arbeidspsycholoog Jaap van den Broek reageert enthousiast op het onderzoek: “Als je medewerkers verantwoordelijkheid geeft, gaan ze er ook goed mee om. Als je ze betuttelt, dan gaan ze zich als kleine kinderen gedragen.”

Er is echter ook een mogelijke keerzijde aan het voorstel. Het is denkbaar dat medewerkers te weinig vakantie gaan opnemen omdat ze zelf geen grenzen durven te stellen. Ze krijgen met andere woorden de vrijheid om zich kapot te werken. Al is de voornaamste reden voor het open laten staan van vakantiedagen, de wens dat deze dagen kunnen worden meegenomen naar het volgende jaar om dan langer op vakantie te kunnen.

Bron: NOS (nos.nl)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen