< Terug naar overzicht

Vrees voor ‘smartphonezombies’ is niet gefundeerd

De negatieve impact van smartphones op productiviteit en humeur valt reuze mee. Dat suggereert onderzoek van Niklas Johannes van de Radboud Universiteit. Hij onderzocht online waakzaamheid of “de alertheid die je voelt als je smartphone in de buurt is. Je bent je toestel dan in feite continu aan het observeren, met constant de gedachte in je achterhoofd dat het wel of niet kan trillen.”

Johannes testte de impact van online waakzaamheid door respondenten op meerdere momenten gedurende de dag notificaties met korte vragenlijsten te sturen. Studenten werd gevraagd enkele vragen te beantwoorden over hun huidige humeur, gevoelens over recente online en offline gesprekken en algemene gemoedstoestand. De onderzoeker mat ook hoe lang de respondenten sociale apps als Facebook en Instagram gebruikten.
“Wat we ontdekten was dat het gebruik van deze sociale apps slechts een zeer kleine negatieve relatie had met de gemoedstoestand. Nog opvallender was het feit dat iedereen die positieve online interacties had zich ook in het algemeen positiever voelde. De positieve impact van positieve connecties had een veel groter effect dan de kleine negatieve impact van online waakzaamheid”, vertelt Johannes.

In andere lab-experimenten werd de deelnemers gevraagd een korte serie taken uit te voeren, terwijl de smartphone omgekeerd op tafel naast hen lag. Aan sommige deelnemers werden tijdens de test berichten gestuurd, bij anderen lag het toestel gedurende de test stil op tafel. Opmerkelijk genoeg wisten beide groepen de taken in hetzelfde tempo uit te voeren.

Angst voor nieuwe technologie

Deze resultaten doen vermoeden dat smartphones waarschijnlijk een kleinere impact hebben op productiviteit en welzijn dan vaak aangenomen wordt. Johannes: “De telefoon zelf heeft in deze situaties eigenlijk geen negatieve effecten. Smartphones kunnen ons wel afleiden, maar alleen op momenten dat we toch al open staan voor afleiding, zo suggereren onze data. Net zoals ze vooral ons humeur negatief beïnvloeden op momenten dat we ons toch al down voelen.
Mensen zijn eigenlijk heel slecht in het beoordelen van hun eigen gedrag, zo heeft onderzoek in het verleden al uitgewezen. We kunnen onszelf wel blijven vertellen dat smartphones een negatieve invloed hebben, maar dat maakt het niet opeens zo. De data laten zien dat we smartphones beter in ons leven weten te passen dan we denken. De resultaten, hoewel grotendeels gebaseerd op lab-onderzoek onder studenten, suggereren dat de vrees voor ‘smartphonezombies’ flink overdreven wordt. Voor zulke claims zou op z’n minst verder onderzoek nodig zijn.
Eigenlijk lijken smartphones niet anders te zijn dan eerdere grote innovaties. Vroeger gaven we al de schuld aan muziek, games en andere afleidingen voor verschillende sociale problemen, ook als daar niet direct bewijs voor was. We moeten voorzichtig blijven: elke oudere generatie is bang voor dat wat jongere generaties omarmen. In de praktijk is ons welzijn in de afgelopen twintig jaar stabiel gebleven en er is geen indicatie dat smartphones of andere nieuwe technologieën daar een negatieve impact op hebben gehad.”

Bron: Radboud Universiteit

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen