< Terug naar overzicht

Vrees voor recessie zet werkgevers aan voorzichtig om te springen met aanwervingen

Slechts zeven procent van de Belgische werkgevers is van plan om in het vierde kwartaal van 2011 medewerkers aan te werven, twee procent overweegt medewerkers te ontslaan. De vertraging van het aanwervingsritme geldt voor alle sectoren, met uitzondering van de bouwsector.

Dat blijkt uit de tewerkstellingsbarometer van Manpower, die elk kwartaal peilt naar de aanwervingsvoornemens van bedrijven. De barometer verliest vier punten ten opzichte van het vorig kwartaal en twee punten in vergelijking met het vierde kwartaal van 2010.

“De aanhoudende onzekerheid over de stabiliteit van de wereldeconomie zet de werkgevers aan voorzichtig om te springen met aanwervingen”, verklaart Philippe Lacroix, managing director van Manpower België-Luxemburg.

“De daling is daarnaast ook te wijten aan het feit dat bedrijven hun talentbeheer almaar verfijnen en pas real time overgaan tot aanwervingen of ontslagen. Vandaag stemmen de werkgevers ‘on demand’ hun aanwervingen af op de macro-economische situatie en de evolutie van de vraag naar hun producten of diensten. In functie daarvan versnelt of vertraagt hun aanwervingsbeleid.”

Waalse werkgevers meest optimistisch


In de drie regio’s blijven de tewerkstellingsvooruitzichten gematigd optimistisch. Slechts 5 procent van de Vlaamse werkgevers is van plan medewerkers in dienst te nemen tegen het einde van het jaar, tegenover 2 procent die zijn personeelsbestand wil inkrimpen. Na uitzuivering van de seizoenvariaties blijft de Manpower-index in Vlaanderen dus licht positief met +2.

De index voor Wallonië en Brussel toont duidelijk meer optimisme, maar blijft bescheiden met respectievelijk +7 en +6. Voor het eerst sinds de start van de 'barometer' in 2003, zijn de Waalse werkgevers de grootste optimisten. Toch verzwakken, vergeleken met het vorige kwartaal, de rekruteringsintenties in de drie regio’s. Op jaarbasis verliest de netto-tewerkstellingsprognose 7 punten in Vlaanderen, terwijl ze erop vooruit gaat in de twee andere regio’s.

Bouwsector tegen de stroom in


Vooral in de bouwsector valt er goed nieuws te rapen. Het is de enige sector die in vergelijking met het vorige kwartaal een groei verwacht van de netto-tewerkstelling met plus 11.

In de sectoren financiële instellingen/verzekeringen/vastgoed/diensten en elektriciteit/gas/water zijn de cijfers meer gematigd en zelfs voorzichtig in de sectoren oOpenbare diensten/onderwijs/gezondheidszorg/maatschappelijke dienstverlening, transport/logistiek/communicatie en industrie(productie).

In de horeca verwachten de werkgevers een stagnatie van de tewerkstelling. Deze positieve cijfers staan in contrast met de licht negatieve vooruitzichten in de groot- en kleinhandel. In vergelijking met vorig kwartaal daalt de netto-tewerkstellingsprognose in zeven sectoren. Ten opzichte van het vierde kwartaal 2010 daalt of stagneert de Manpower-index in acht sectoren.

Wereldwijde malaise


In vergelijking met vorig kwartaal voorzien de werkgevers in 21 van de 39 landen en regio’s dat het aanwervingsritme zal vertragen. Dat wijst erop dat de onzekerheid in de arbeidsmarkten wereldwijd toeneemt. Toch blijven de rekruteringsintenties in 36 landen en regio’s positief. Voor 22 onder hen zelfs beter dan vorig jaar.

De sterkste netto-tewerkstellingsprognoses vinden we in Brazilië (+38), Taiwan (+37) en India (+30, of 15 punten minder in vergelijking met het vorige kwartaal) en Singapore (+30).

In de Verenigde Staten (+7) blijven de werkgevers behoedzaam, terwijl in China de vooruitzichten voor de vierde keer op rij dalen (wel nog altijd +20). Een bemoedigend signaal krijgen we uit Japan (+10), de hoogste netto-tewerkstellingsprognose sinds drie jaar.

De situatie in de regio EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) blijft contrasteren. Al het hele jaar 2011 zijn er nauwelijks wijzigingen, ook niet voor de komende drie maanden: positieve tewerkstellingsvooruitzichten in 18 van de 23 landen. In vergelijking met het vorige kwartaal gaan de vooruitzichten in 13 landen achteruit, terwijl ze ten opzichte van vorig jaar stijgen in 11 landen.

De netto-tewerkstellingsprognose is het sterkst in Turkije (+20), Israël (+16), Noorwegen (+13) en Bulgarije (+13).

Dat staat in schril contrast met het pessimisme van de werkgevers in Griekenland (-13), Italië (-10), Slovenië (-2) en Spanje (-1). Van alle landen en regio’s die wereld werden bevraagd, maken alleen zij een negatieve prognose.

In Duitsland blijven de tewerkstellingsvooruitzichten duurzaam (+12). De arbeidsmarkt wordt aangewakkerd door de vraag naar handenarbeid in de industriële productie, waar de nettotewerkstellings-prognose zijn hoogste niveau bereikte sinds drie jaar.

In de andere buurlanden van België daalt de Manpower-index licht in vergelijking met het vorige kwartaal: +3 in Frankrijk, +2 in het Verenigd Koninkrijk en +1 in Nederland.

Bron: Manpower

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen