< Terug naar overzicht

Vrees geen job te vinden tijdens coronacrisis is groot

De vrees om geen job te vinden ten gevolge van de coronacrisis is groot. Dit blijkt uit een rondvraag van de UGent en VDAB naar de gevolgen van de crisis op werkzoekenden. Er wordt wel vrij intensief naar werk gezocht, maar op een andere manier.

Voor wie zoekt naar een baan is ‘in zijn kot blijven’ geen sinecure: sollicitatiegesprekken worden afgezegd of uitgesteld, jobbeurzen vinden geen doorgang en ook opleidingen worden geschrapt. UGent-onderzoekers voerden in samenwerking met de VDAB onderzoek uit naar de impact van de coronacrisis op het werkzoekproces en het welbevinden van werkzoekenden.

“Er wordt toch nog vrij intensief naar een job gezocht, maar dan vooral online en met een iets andere focus dan voor de crisis”, zegt Jolien Stremersch, doctoraatstudente Toegepaste Economische Wetenschappen aan de UGent. In haar doctoraat onderzoekt ze samen met promotor professor Greet Van Hoye hoe mensen op zoek gaan naar werk en met welke gevolgen.
Van de werkzoekenden geeft 86 procent aan bezorgd te zijn over het vinden van een job ten gevolge van de coronacrisis. Deze bezorgdheid is significant groter dan voor de crisis en aanzienlijk hoger bij vrouwen en werkzoekenden die nog maar pas op zoek zijn naar een job.
Toch blijft men niet bij de pakken zitten. Meer dan de helft van de werkzoekenden (61 procent) beweert veel tijd besteed te hebben aan het zoeken naar een baan.
Ongeveer de helft van de respondenten pakt de zoektocht anders aan. Een kwart van hen verlegt de focus. Men zoekt niet meer alleen in de sector waar men normaal gezien naar werk zoekt, maar verbreedt de initiatieven naar andere sectoren waar nu wel werk te vinden is.
Ook de keuzecriteria verschuiven. Werkzoekenden zeggen door de coronacrisis meer belang te zullen hechten aan werkzekerheid (52 procent) en de ‘work-life balance’ (44 procent) bij het kiezen van een job.

Stresserend

Het onderzoek ging ook na hoe het gesteld is met het welbevinden en het stressniveau van de werkzoekenden tijdens de coronacrisis: 77 procent van de deelnemers ervaart meer depressieve gevoelens en angstige gedachten dan voor corona. De voornaamste klachten zijn: zich niet gelukkig voelen (82 procent), minder goed in staat zijn beslissingen te nemen (75 procent) en concentratieproblemen (75 procent). Daarnaast ervaart ook bijna een op drie werkzoekenden ernstige tot zeer ernstige stressklachten. Velen vinden het erg moeilijk om te ontspannen (51 procent), zijn lichtgeraakt (49 procent) en geraken gemakkelijk overstuur (46 procent). Opvallend is dat de jongere werkzoekenden meer van deze klachten uitten.
Ondanks het verlaagde welbevinden en het hogere stressniveau zijn er toch enkele positieve punten. Een op tien werkzoekenden vindt dat de coronacrisis ook kansen met zich meebrengt. Er is nu bijvoorbeeld meer tijd om zich online bij te scholen. Ook het volledig online solliciteren levert een flinke tijdswinst op.

Bron: UGent

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen