< Terug naar overzicht

Vraag naar thuiswerken groter dan aanbod

Meer dan één op de twee Belgische werknemers (56 procent) zou minstens een keer per week van thuis willen werken. In de praktijk doet slechts één op de zes dat (16 procent).

Zo blijkt uit een enquête van Jobat bij meer dan 5000 werkende Belgen naar aanleiding van de Nationale Thuiswerkdag op 8 december. Zeven op de tien bevraagde werknemers zeggen zelden of nooit van thuis uit te werken. En dat terwijl zoveel werknemers eigenlijk net minstens een paar dagen per maand van thuis uit willen werken.

43 procent van de werknemers zegt dat hun werkgever thuiswerken niet toelaat. Andere redenen om niet thuis te werken, zijn het wegvallen van het contact met de collega’s (56 procent), en het ontbreken van de nodige software en documenten.

Vooral Vlaamse werknemers willen via thuiswerken het fileleed vermijden (74 procent). Waalse werknemers (30 procent) hebben minder last van files. Andere voordelen zijn de vrijheid om de tijd zelf in te delen (54 procent) en een betere werk-privébalans (41 procent).

Vooralsnog wordt thuiswerken eerder als een gunst (73 procent) dan als een recht (34 procent) gezien. Slechts 7 procent van de werknemers vindt dat zijn werkgever thuiswerk actief stimuleert. Meer dan de helft zegt dat dezelfde werkgever geen enkele maatregel neemt om thuiswerk te faciliteren (laptop, internet, toegang tot bedrijfsnetwerk thuis …).

Bazen die zelf thuiswerken, zijn toegeeflijker. Werknemers van wie de baas minstens één keer per week thuis werkt, volgen datzelfde ritme meer (37 procent) dan werknemers van wie de baas zelden tot nooit thuis werkt (10 procent).

Bron: Jobat

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen