< Terug naar overzicht

Vraag naar jobstudenten blijft

In een op vijf bedrijven in de zorg en groene sector (o.a. land- en tuinbouwbedrijven) worden jobstudenten ingezet tijdens de paasvakantie. 69 procent van de ondernemingen schakelt tijdens de paasvakantie evenveel jobstudenten in als vorig jaar, bij 7 procent zijn het er meer. 18 procent verwacht komende zomervakantie meer jobstudenten nodig te zullen hebben dan vorig jaar.

Terwijl bepaalde sectoren door de coronacrisis niet actief kunnen blijven, is deze tijd voor andere sectoren net druk. Waar het werk piekt, zijn jobstudenten een potentiële doelgroep voor versterking. Dat is het geval in de zorgsector en de groene sector, die onder andere land- en tuinbouwbedrijven omvat. Bijna een op vijf bedrijven (18 procent) in deze sectoren zet in de paasvakantie jobstudenten in om de gaten in te vullen. Dat blijkt uit een rondvraag van HR-dienstverlener Acerta.

“Voor werkgevers is een arbeidscontract met een jobstudent financieel interessant, aangezien een lage sociale bijdrage verschuldigd is. De jobstudent neemt bovendien een economisch en maatschappelijk nuttige rol op zich en doet meteen wat ervaring op in het veld, figuurlijk of letterlijk. Klassiek is de horeca populair onder jobstudenten, maar net die sector ligt in deze coronatijden noodgedwongen stil. Toch hoeft dat niet te betekenen dat er geen andere match mogelijk is. Voor de groene sector, bijvoorbeeld, is er nu seizoensarbeid. Daar kunnen jobstudenten een welkome versterking zijn’, zegt Ellen Van Grunderbeek, Senior Consultant Acerta.

Zomervakantie

Al zorgt corona voor een grillig patroon van werkdruk. Zelfs in sectoren, zoals aspergeteelt, waar men kan uitgaan van een werkpiek dit seizoen, stelt 43 procent toch vast dat er nu minder werk is en er minder bestellingen zijn.

Van de respondenten verwacht 77 procent een zomerperiode met minstens een ‘gewone’ drukte of drukker (18 procent). Slechts 23 procent rekent op een scenario met minder werk en meent minder jobstudenten te zullen nodig hebben. Het afslankend effect van corona op het aantal studentenjobs nu, in de paasvakantie, wordt hoger ingeschat: 31 procent ziet minder studentenjobs dan andere jaren.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen