< Terug naar overzicht

Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt vinden elkaar steeds minder

Tijdens de crisis hield de arbeidsmarkt goed stand, al is dat vooral te danken aan jobcreatie door de publieke sector. De matching tussen openstaande vacatures en werkzoekenden verloopt steeds moeizamer, ook bij hooggeschoolde werkzoekenden.

Dat blijkt uit een studie van Vives (Het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving) naar de impact van de crisis op de Vlaamse arbeidsmarkt in het kader van de Voka-leerstoel aan de KU Leuven.

Tijdens de crisis hield de Belgische arbeidsmarkt goed stand. De werkgelegenheid steeg zelfs met 2,5 procent. “De anticrisismaatregelen zoals tijdelijke werkloosheid en arbeidsduurvermindering hebben hierin zeker een rol gespeeld. De studie legt echter een aantal zwakheden achter deze ogenschijnlijke gunstige evolutie bloot”, vertelt Eric Vermeylen, directeur van het Voka Kenniscentrum.

Zo is er een verschuiving van werkgelegenheid tussen sectoren die elkaar compenseren: jobverlies in industrie en financiële sector, meer jobs in de publieke sector. Die publieke sector neemt nu echter bijna 30 procent van de tewerkstelling voor haar rekening.

Toenemende mismatch


De studie toont aan dat de gebrekkige aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt leidt tot een mismatch tussen vraag en aanbod. Tijdens de crisis daalde dan wel het aantal openstaande vacatures, maar vanaf 2010 was er een nieuwe opstoot om in 2011 een nieuw recordniveau te bereiken.

Vermeylen: “Desondanks nam het aantal werklozen niet spectaculair af omdat er een toenemende mismatch is tussen de competenties die de arbeidsmarkt vraagt en die van de werkzoekenden. Dit is al langer geweten. Uit dit onderzoek blijkt echter dat dit niet alleen zo is bij laag- en middengeschoolde werkzoekenden, maar nu ook in toenemende mate voor hooggeschoolden. En dat is een zeer zorgwekkende evolutie.”

Bron: Voka

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen