< Terug naar overzicht

Voorzitter November Conference vastgehouden in Fleurus

Gedurende de nacht van 2 op 3 december werden in Fleurus 15 directeurs van AGC Automotive vastgehouden door personeelsleden die actie voerden tegen aangekondigde ontslagen. Onder de ‘gegijzelden’ bevond zich Marcel Van Aken, directeur Sociale Zaken van Glaverbel. Van Aken was pas terug van de door HR Square georganiseerde November Conference over sociale conflicten, waar hij als voorzitter optrad (zie HR Square 20, december 2004).

Het VBO vindt dat de gijzeling van de directie van AGC Automotive te lang heeft geduurd, maar waardeert de inspanningen die zijn geleverd om de actie te beëindigen. De werkgeversorganisatie volgt haar voorzitter Luc Vansteenkiste en stelt dat de gijzeling van personen onder geen beding kan. Het wil het Herenakkoord tussen werkgevers en vakbonden opnieuw op tafel brengen.


De werkgeversorganisatie wil dringend overleg met de vakbonden en met de federale minister van Werk Freya Van den Bossche (sp.a) en meent dat het Herenakkoord van maart 2002, dat een einde moest stellen aan ontsporingen in sociale conflicten, aan herziening toe is. De gijzeling moet in dat akkoord opgenomen worden als een ongeoorloofd actiemiddel. De officiële instanties moeten bij deze soort acties onder leiding van de minister van Binnenlandse Zaken onmiddellijk en automatisch optreden, aldus het VBO, dat ook de socialistische vakbond FGTB een veeg uit de pan gaf omdat deze zich niet liet verleiden tot een veroordeling van de actie.


De gesekwestreerde directeurs, Marcel Van Aken incluis, beperkten zich publiek tot eerder terughoudende commentaar. Ondertussen werden onderhandelingen over de herstructurering aangevat en kondigden de vakbonden een staking aan op maandag 13 december. AGC Automotive wil 284 van de 840 banen schrappen om de rendabiliteit van de fabriek op dezelfde hoogte te brengen als deze van andere vestigingen. Het bedrijf, dat autoruiten produceert, is evenals Glaverbel een dochter van Asahi Glass.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen